Україна може забезпечити енергетичну незалежність через повноцінну синхронізацію національного законодавства з європейським. Це дозволить сформувати єдині правила гри для всіх учасників і підвищити інвестиційну привабливість галузі для її трансформації в чисту, ефективну, конкурентну.

Про це під час Всеукраїнського Форуму «Україна 30» заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, виступаючи на тематичній сесії «Енергонезалежність України: в чому вона полягає».

Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДТЕК
Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДТЕК

«Сьогодні критично важливо завершити лібералізацію ринку електроенергії. Застосування кращого європейського досвіду в управлінні дозволить вирішити ряд системних проблем галузі. Це дасть можливість українським споживачам і виробникам повною мірою скористатися перевагами лібералізованого ринку через розвиток конкурентних переваг галузі, — зазначив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. - Для України вже не стоїть питання вибору напрямку і створення дорожніх карт. Прийшов час практичних рішень і дій. На рівні уряду потрібен моніторинг виконання плану інтеграції енергетики України в Європу».

На думку Дмитра Сахарука, євроінтеграційні прагнення позитивно вплинуть на підвищення енергонезалежності України в декількох аспектах одночасно:

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще
  • зниження енергоємності та підвищення ефективності енергетики;
  • зниження імпортозалежності та залежності від одного постачальника з розвитком конкуренції;
  • синхронізація з європейською енергосистемою ENTSO-E;
  • розвиток ВДЕ для зниження залежності від вугілля, газу і нафти.

Україна — один з найбільших енергетичних ринків континентальної частини Європи, який потребує посилення енергетичної безпеки. Згідно з дослідженням Global Energy Institute (США), Україна в 2020 році зайняла останнє 25 місце за рівнем енергетичної безпеки з 25 найбільших енергетичних країн світу.