Виконання Нацплану зі скорочення викидів на ТЕС і ТЕЦ України необхідно починати з найбільш реалістичних заходів щодо екомодернізацій, оскільки зараз немає джерел для фінансування дороговартісних проєктів.

Про це заявила народний депутат, член парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко.

«Національний план зі скорочення викидів має виконуватися. Це для нас, напевно, має бути базова точка. Друга базова точка – це розрізняти різні заходи, які є в рамках цих планів. Є базові заходи, які там передбачені. Це встановлення пилоочистки, електрофільтрів, які є не такі вже аж сильно дорогі і не об’ємні за фінансуванням», - сказала Василенко.

За її словами, багато підприємств вже почали рухатись в цьому напрямку.

«Вже безліч потужностей, близько половини з них вже почали рухатися цим шляхом», - зазначила депутат.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Окрім того, вона наголосила: інвестиції в екомодернізацію підприємств є інвестиціями в якісне довкілля і здоров’я українців.

«Я би хотіла, щоб ми говорили не лише про кошти, і не про видатки, а щоб ми розглядали питання грошей як питання інвестицій. Питання інвестицій, по-перше, в модернізацію теплоенергопостачання. По-друге, як питання інвестицій в якісне довкілля, а відповідно в якісне здоров’я, в якісне життя і здоров’я наших громадян», - підсумувала Василенко.

Нагадаємо, раніше в "Укренерго" повідомили, що без коригування умов Нацплану щодо скорочення викидів в Україні виникне гострий дефіцит електроенергії, що може призвести до необхідності обмежувати споживачів струму для забезпечення балансу в системі.

Водночас компанія "Донбасенерго" пропонує відтермінувати виконання заходів Нацплану щодо скорочення викидів, адже наразі відсутній механізм фінансування екологічної модернізації ТЕС, його треба розробити в умовах нового ринку електроенергії. Про відсутність фінансових джерел для виконання Нацплану говорять і в держкомпанії «Центренерго».

Довідка. Національний план скорочення викидів затверджено 2017 року, він, зокрема, визначає наміри України як члена Енергетичної спільноти істотно скоротити викиди діоксиду сірки, оксидів азоту і пилу від ТЕС і ТЕЦ України, потужність яких становить 50 МВт і більше.