Ситуація на ринку капіталу із значною пропозицією «дешевих» грошей, сприяє випуску за ставкою на рівні суверену (4,5-5%) держкомпанією НЕК «Укренерго» єврооблігацій для залучення фінансового ресурсу і розрахунку перед ДП «Гарантований покупець».

Таку думку 17 лютого в коментарі для агентства ExPro висловили керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій та спеціаліст відділу продажів цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

«Зараз ситуація на ринку дуже хороша… зараз 5-річні українські облігації торгуються з дохідністю 5,2% (в доларах). Це один із найнижчих показників за всю історію. Це не тому, що Україна така хороша, а тому, що дуже багато на ринку дешевих грошей. Долари друкують трильйонами і не так багато можливостей, де їх прилаштувати за ставками сильно відмінними від нуля», - сказав Паращій.

Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital додав, що випуск облігацій під державні гарантії, фактично, означає, що цей борг випускає держава Україна і гарантує його.

«Багато залежить від цільової аудиторії. Якщо це буде позиціонуватися як «зелені» облігації, то можливо теоретично можна розраховувати на нижчі ставки, хоча, чесно кажучи, я б на таке не розраховував», - прокоментував Паращій можливість отримати нижчу ставку купону за умови випуску green bonds.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

За словами Фурси, наявність державних гарантій дозволяє випустити цінні папери за ставкою на рівні суверенних єврооблігацій.

«Якщо, буде державна гарантія, тоді і дохідність буде як у суверена», - сказав він, додавши, що на сьогодні ставка єврооблігацій для України становить приблизно 4,5%.

Як повідомляло агентство ExPro, 15 лютого голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький сказав, що компанія веде переговори з Міністерством фінансів щодо вибору джерела залучення кредитних коштів у розмірі 15 млрд грн для виплат боргу «Гарантованому покупцю»; системний оператор розглядає можливість випуску «зелених» облігацій або залучення кредиту від МФО. Компанія розглядає можливість випуск у цінних паперів на ліквідному західному ринку та розраховує отримати ставку на green bonds нижче звичайних паперів.