Дефіцит потужності енергосистеми, який виник цієї зими та загрожував віяловими відключеннями, може повторитися наступної зими через вимоги Нацплану щодо скорочення викидів на теплоелектростанціях та теплоелектроцентралях, оскільки без фінансування екологічні модернізації не виконуються, а енергоблоки будуть виведені в дуже тривалі ремонти.
Про це заявив заступник міністра енергетики Максим Немчінов.

«Сьогодні Нацплан у нас не виконується. Не виконується з певних причин, з певних обставин. У першу чергу це відсутність механізму фінансування його реалізації, його виконання. Ми проводили дослідження, замовляли, як це відбувалося в Європі. Наприклад, Польща, Німеччина, Чехія – вони реалізовували ці заходи за рахунок державної допомоги. У нас на сьогодні такої можливості немає», - розповів Немчінов.

Тож, за його словами, перш за все необхідно визначитись з механізмом фінансування реалізації Нацплану, щоб забезпечити екомодернізацію.

«Перший крок – це механізм фінансування. Ми повинні розглянути всі можливості, яким чином ми можемо профінансувати екологічну модернізацію», - наголосив Немчінов.

Він також зазначив, що в разі нездатності виконувати Нацплан, країна отримає дефіцит струму в енергосистемі і наступного року.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Ми зараз намагаємося моделювати ситуацію, що буде, якщо ми не зможемо його виконувати, тобто, якщо нам доведеться до 2029 року, умовно кажучи, втратити ці потужності. На мою думку, тут, в принципі, навіть моделювати не потрібно. Це призведе до суттєвого дефіциту електричної енергії в системі», - вважає Немчінов.

Нагадаємо, раніше в "Укренерго" повідомили, що без коригування умов Нацплану щодо скорочення викидів в Україні виникне гострий дефіцит електроенергії, що може призвести до необхідності обмежувати споживачів струму для забезпечення балансу в системі.
Водночас компанія "Донбасенерго" пропонує відтермінувати виконання заходів Нацплану щодо скорочення викидів, адже наразі відсутній механізм фінансування екологічної модернізації ТЕС, його треба розробити в умовах нового ринку електроенергії. Про відсутність фінансових джерел для виконання Нацплану говорять і в держкомпанії «Центренерго».
Довідка. Національний план скорочення викидів затверджено 2017 року, він, зокрема, визначає наміри України як члена Енергетичної спільноти істотно скоротити викиди діоксиду сірки, оксидів азоту і пилу від ТЕС і ТЕЦ України, потужність яких становить 50 МВт і більше.