Бізнес платить мільярди гривень екоподатку, але їх використовують не за призначенням. Але щоб поліпшити екологію, ці гроші потрібно залишати на підприємствах для екомодернізації. Про це заявив народний депутат Сергій Магера в ефірі телеканалу «Україна 24».

"Тільки в Маріуполі два комбінати платять сотні мільйонів гривень (екоподатку – ред.) на рік. Так Залиште ці мільйони хоча б в місті, Щоб використовувати виключно тільки на екологію, а не на якісь незрозумілі речі. Сьогодні гроші екологічні падають до держбюджету, і ніхто не знає, на що вони витрачаються», - розповів Магера.

Він також підкреслив, що в умовах нинішньої кризи у промислових підприємств немає достатніх коштів для проведення екомодернізації. При цьому в Мінекології бізнесу не пропонують ніяких стимулюючих інструментів або підтримки від держави.

"Міністерство захисту навколишнього середовища стало на захист нашого державного бюджету! Тобто, це міністерство швидше можна назвати Міністерством фінансів. Все налаштовано виключно на поповнення бюджету. Але не на захист екології», - сказав Магера.

Депутат нагадав: раніше вже використовувалася практика, коли гроші від екоподатку залишалися в розпорядженні підприємств, і це позитивно позначилося на екологічній ситуації.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

"Ще за президента Кучми проводився експеримент у гірничо-металургійному комплексі. Екологічні гроші, які заплатили підприємства-забруднювачі, залишили в розпорядженні підприємств. І були колосальні стрибки вперед в плані модернізації", - розповів Магера.

Раніше директор GMK Center Станіслав Зінченко заявив, що для проведення екомодернізації промисловості необхідні інвестиції, фінансові стимули і допомога від держави, а не збільшення податкового тиску на підприємства.

Водночас генеральний директор УНПА "Укркокс" Анатолій Старовойт зазначив, що при розробці нових екологічних норм Мінекології слід шукати прийнятні рішення для промисловості, інакше це може призвести до закриття підприємств.