Політолог і політтехнолог Віктор Таран в програмі «Что дальше» на каналі «Знай24» висловився щодо справи проросійського блогера Анатолія Шарія, який проживає в Іспанії.

«Станом на сьогодні здійснюються процесуальні дії, тобто Шарію оголошено підозру і його викликали на допит в СБУ 22 лютого. Тобто до 22 числа Шарій може вирішувати, як йому далі діяти. Україна, наскільки мені відомо, не подавала запити в Інтерпол. Те, що він з’явиться на допит, не означає, що будуть одразу внесені якісь певні превентивні дії. Його просто викликають», - говорить експерт.

На його думку, блогер може виправдовувати свою проросійську риторику свободою слова, і довести його злочини буде дуже складно.

«Стаття, за якою його викликають, дуже дискусійна. Тому що довести в умовах сучасного законодавства, що те, що він говорить, було мовою російської пропаганди чи державної зради, дуже складно. Він може маніпулювати, що це була свобода слова та свобода думки. І тут буде дуже складно доводити саме цю статтю», - констатує Таран.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Політолог нагадує, що у Шарія в Іспанії є елітна нерухомість, а його структури доходів «не дуже прозорі». За деякими даними, блогера фінансує РФ. Також ЗМІ поширюють інформацію, що він відмиває кошти на іспанській нерухомості для російських чиновників. І через це, вважає Таран, у Шарія можуть виникнути проблеми.

«Якщо він приїде в Україну і його СБУ заарештує, то його почнуть качати за гроші та за фінанси. Це вже складає небезпеку міжнародного характеру. Так само, якщо він зараз попросить політичного притулку в Іспанії. Іспанське законодавство теж може поставити питання «доведи, чому ти тут знаходишся, чому політичний притулок?». Я думаю, з цим проблем не буде – він покаже свої ролики, де критикує владу. Він навіть може частково довести, де він бере кошти, тому що він топ-блогер, у нього монетизований YouTube. Але багато інших речей йому буде дуже складно пояснити. Якщо іспанська феміда так само почне його розкручувати і намагатися добратися до джерел фінансування, то знов ж таки у Шарія можуть виникнути проблеми», - каже Таран.

За словами експерта, у блогера зараз є 4 варіанти, як діяти далі.

  • здатися іспанській владі;
  • приїхати в Україну;
  • поїхати в Росію;
  • поїхати в ту країну, де між нею та Україною немає міжнародних угод про екстрадицію.

Політолог зазначає, що іспанська екстрадиція – одна з найлегших у світі.

На думку Тарана, влада вирішила взятися за Шарія саме зараз через різке падіння рейтингів Володимира Зеленського.

Нагадаємо, 16 лютого СБУ оголосила підозру Анатолію Шарію.

Раніше Знай.uа повідомляв, що в Харкові засудили сивого шпигуна Путіна.