У травні вступить в силу закон про ЖКГ, який регулює ціни на послуги та обслуговування внутрішньобудинкових систем. Його ухвалили ще в минулому році.

Про це для Знай.ua розповіла журналіст Катерина Котенкова

Тепер потрібно буде не обов'язково вибирати модель договірних відносин з монополістом. За замовчуванням застосовується публічний індивідуальний договір. Якщо мешканці захочуть іншу модель — потрібно збори і протокол. Крім цього, чотири платежі з однієї послуги змінюються на два — сама послуга, куди входить установка лічильника, і абонентське обслуговування, куди включається обслуговування приладу обліку.

«Насправді цей закон має немаленькі наслідки для людей. Адже йдеться не просто про збільшення тарифів ЖКГ, але про те, як все зміниться в ЖКГ», - каже журналіст.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Крім того, з'явиться нова житлова послуга — з управління багатоквартирним будинком. До 1 травня органи місцевого самоврядування зобов'язані провести конкурси з призначення управителів багатоквартирних будинків, в яких станом на 1 січня 2021 роки не створено ОСББ і співвласниками не ухвалено рішення про форму управління будинком.

Ціна такої послуги буде визначатися конкурсною пропозицією переможця, визначеного органом місцевого самоврядування, і буде включати в себе:

• плату за житлову послугу (на утримання будинку та прибудинкової території, утримання ліфтів, покупку електроенергії для утримання будинку, поточний ремонт будинку);

• винагорода управителю.

«Питання: хто переможе в конкурсах? Думаю, все ті ж, що і зараз обслуговують будинки. Погано те, що тепер це — просто ціна, яка не обмежена нічим: ані державою, ані конкуренцією», - констатує Котенкова.

З'являться і нові комунальні послуги: послуга постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами. Плата за договором на надання кожної комунальної послуги (крім газу і електроенергії) складається з:

• плати за абонентське обслуговування;

• плати за, власне, саму послугу;

• плати за технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем.

Обслуговування і заміна вузлів комерційного обліку (загальнобудинкових і індивідуальних лічильників) також здійснюється за рахунок коштів споживачів.

«Простими словами, з'явиться купа різних платежів. Тому зрозуміло, чому президент не підписує цей закон. Але рано чи пізно підпише, і коли все це набуде чинності — платежів людям додасться», - сказала Котенкова.

«Чи оприлюднить президент закон про підвищення послуг ЖКГ? Повинен, якщо схвалив його. Інакше його б і не приймали, вірно? Тарифи ніхто не знизив, хоча нам обіцяли», - додала журналіст.

Раніше Знай.uа повідомляв, що українці з бойлерами отримали платіжки за гарячу воду з космічними сумами.

Також Знай.uа писав, що українцям представили нові ціни на комуналку, паливо і продукти.