Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" виступає за пролонгацію дії експортного мита на брухт чорних металів ще на 5 років для нормалізації ситуації із забезпеченням даною сировиною вітчизняних металургійних підприємств.

"Я впевнений, що цей захід буде підтриманий – продовження мита мінімум ще на 5 років", - заявив президент "Укрметалургпрому" Олександр Каленков на нараді з функціонування металургійних підприємств, що проходить в Комітеті Верховної Ради з питань економічного розвитку та їх забезпечення металололмом.

Заступник голови Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський пояснив, що ініціатором даної наради з'явився "Укрметалургпром".

Каленков в ході свого виступу зазначив, що об'єднання турбує питання забезпечення сировиною українських підприємств. При цьому він вказав, що стримуючим моментом для вивезення металобрухту є експортне мито на експорт брухту, що дозволило підприємствам поліпшити забезпечення брухтом.

Також глава "Укрметалургпрому" вказав на прийнятий влітку 2020 року закон про обіління ринку брухту. "І наше завдання - щоб прийшли інвестиції для створення великого ринку металобрухту", - зазначив Каленков.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Разом з тим президент об'єднання висловив побоювання прийняттям Закону Про відходи, так як якщо він буде прийнятий без урахування пропозицій і зауважень промисловців, то результат може виявитися негативним, який знівелює позитив від прийняття закону про детінізацію ринку брухту.

У свою чергу Кисилевський висловив упевненість, що депутати підтримають продовження дії експортних мит на металобрухт, так як в умовах посилення вимог до екології дана сировина стає високовитребуваним.

"Лом - це сировина, яка дозволяє знизити викиди СО2 при виплавці сталі. Тому це цінна сировина, і ця тема дуже важлива для держави. І Green Deal буде в найближчі десятиліття визначати ситуацію. І ймовірно, що будуть посилюватися вимоги при експорті товарів в ЄС", - підкреслив парламентарій, вказавши на важливість цього питання для держави.

Як повідомлялося, з 15 Вересня 2016 року експортне мито на металобрухт згідно з прийнятим Радою в липні законом було підвищено з EUR10/тонна до EUR30/тонна, а навесні 2018 року - до EUR42/тонна. Враховуючи позитивні результати дії металургійного закону та виробничу необхідність підприємств, дію закону було продовжено ще на рік.

Рада 28 Лютого 2019 року прийняла за основу і в цілому закон про зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку (№9474), підвищивши мито на експорт брухту з EUR42 до EUR58 за тонну і продовживши її дію на два роки. Даний закон набув чинності 5 квітня 2019 року. При цьому експорт металобрухту при поставках в ЄС здійснюється з митом EUR5/тонна.