В Україні неможливий білоруський сценарій, оскільки для встановлення авторитарного режиму потрібна певна вертикаль влади.

Про це сказав експерт Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич в ефірі програми "Що далі" на каналі "Знай24".

"Що сприймати під такою річчю, як диктатура. Тобто, на жаль, але в українських політичних реаліях ми звикли дивитися на заяви. Точно так, як із закриттям каналів і так далі. Тобто, є рішення, справедливе воно або ні - повинен показати суд. Тобто, якщо власники каналів звертаються до суду, відповідно, оскаржать - подивимося на результати. З точки зору можливості встановлення авторитарного режиму - ну, як би вам сказати, як мінімум смішні такі заяви. Хоч би з точки зору соціології", - сказав Ігор Тишкевич.

Він відмітив, що вони презентували соціологію і при критично низьких рівнях довіри до центральної влади, а також за наявності позиції регіональних еліт, що посилюється - встановлення авторитарного режиму неможливе.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

"Авторитарний режим передбачає певну вертикаль влади. Певне виконання. Якщо у нас зараз населення у випадку, наприклад, прямого конфлікту регіональної влади з центром, 24% заявляє, що вони дотримуватимуться незалежно від теми (тобто, це сфера відповідальності держави або місцевого самоврядування) - вони дотримуватимуться рішень місцевої влади, і лише 8% підтримує центр - про яку керованість, про яке встановлення авторитарного режиму може йтися. Якщо є проблема з силовими органами. Тобто, авторитарний режим - він встановлюється при мінімальній керованості процесами", - додав експерт.

На його думку, якщо ж такої мінімальної керованості процесами немає - те не буде авторитаризму.

"Авторитаризм у такому разі тільки можливий, коли з'являється третя сила, яка, прошу вибачення за цинізм, фізично знищує як мовиться, і першу, і другу. От і все. Третьої сили поки не видно", - підкреслив Тишкевич.

Нагадаємо, як повідомляв Знай.ua, журналісти звернулися до Зеленського через скандальний закон "Про медіа": порушує базові свободи.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що українців визнали одними з найнещасніших у світі: що показав світовий індекс.