Консультант з питань освіти Віталій Жилак вирішив розібрати трагедію, що трапилася в Боярці, коли дві семикласниці, учні в ліцеї, вирішили випити по 40 таблеток Дротаверину під час перерви.
В результаті цього інциденту одна з дівчат померла, тоді як друга опинилася в реанімації. Представники правоохоронних органів вважають, що неповнолітні побачили відео в TikTok.
Віталій Жилак зазначив, що Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба, того ж дня закликав батьків бути більш уважними до"ігор, що поширюються в Інтернеті". Адже, за його словами, в Інтернеті небезпеки більше, ніж нажеться. І діти можуть просто не розуміти наслідків своїх дій.

[quote author=""]"Однак, журналісти "По той бік новин" не знайшли ніякого відео з челенджем або "ігри в Інтернеті" із закликом наковтатися таблеток. Зокрема, вони поспілкувалися з підлітками з різних регіонів України і ніхто з них такого відео не бачив. Але в народі вже "понеслося": заклики заборонити TikTok, провести бесіди з дітьми, заборонити гаджети і т.д. Підлітковий суїцид дійсно серйозна проблема. Щороку він забирає близько 10 дітей з 100.000 (вікової групи 15-19 років).

Він також додав, що тепер діти можуть зробити головний висновок про те, що дорослі люди є ідіотами, нерозуміючими ні їх проблем, ні причин цих проблем і ні шляхів їх вирішення. Це збільшить прірву між поколіннями, а також "допоможе" підліткам з проблемами і думками про самогубство. Обговорення "суїцидального челенджу" є прикладом моральної паніки

"Не так давно моральна паніка була навколо гри "Синій кит". Але при розслідуванні виявилося, що такої гри, як запланованого централізованого явища, не існувало. Були молоді люди, які на хайпі цієї міської легенди дуріли і лякали один одного. Так, за дослідженням антрополога Олександри Архипової спалаху " синього кита "відбувалися саме в тих школах, де стурбовані дорослі розповідями дітям про страшну гру"Синій кит". Після чого діти починали імітувати "кураторів"і " учасників". Травм і трагедій не відбувалося, але паніка серед дорослих тільки зростала. Замкнуте коло, яке набирає обертів", - додав він.

Жилак зазначив, що підлітковий суїцид дійсно є проблемою, але над вирішенням якої слід працювати компетентних фахівцям, а не стурбованим бажаючим. Зацікавила дітей "страшилка" може і не означати, що вони збираються накласти на себе руки, адже потяг до подібного лише частина підліткової культури. А небезпечні відео продовжать з'являтися, і хоч в трагедії в Боярці не підтверджується будь-яке закликаюче відео. Але в усьому світі проживає більше семи мільярдів людей, і за словами Жилака, чисто статистично, кому-небудь може прийти в голову ідея створити відео із закликом до самогубства.

Нагадаємо, дві Школярки отруїлися невідомими речовинами: батьків попередили про небезпеку

Як повідомляв "Знай.ua", директора ліцею під Києвом, де отруїлися двоє дітей, відсторонили від роботи

Знай.ua писав, під Києвом дівчина кинулася під поїзд і дивом вижила, українці обурюються - "Це егоїзм!"