Через кризу в «зеленій» енергетиці третина іноземних інвесторів готові зупинити свої проекти в Україні та піти. Про це заявила директор Європейсько-українського енергетичного агентства Олександра Гуменюк.

«Як представник інвесторів я щомісяця проводжу моніторинг, досліджую, який стан у інвесторів зараз, які в них проекти, що вони планують, як вони далі планують діяти. І я отримую фітбек, що ми не будемо рекомендувати іноземним інвесторам інвестувати в Україну. Це поки що йде в телефонних розмовах, це поки що в невеликій непублічній площині, але близько 30% - це компанії-іноземці», - розповіла Гуменюк.

За її словами, невиконання владою своїх зобов’язань щодо погашення боргів перед інвесторами в проекти «зеленої» енергетики, деякі з них готуються звертатись до арбітражу.

«На жаль є компанії, які серйозно замислились над тим, щоб звертатися до арбітражних судів. Це великі витрати як для України, так і для самих інвесторів. Але якщо вони вже підуть на цей шлях, то це означає, що вони вже впевнені у своїй перемозі», - вважає Гуменюк.

Вона наголосила, що інвестори повідомляють посольства своїх країн щодо ситуації в сфері «зеленої» енергетики в Україні, і це негативно позначиться на майбутніх інвестиціях в нашу країну.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Нам би не хотілось, щоб цей негативний досвід далі розповсюджувався по світу. Тому будемо разом працювати над стабілізацією сектору і забезпечення України «зеленою» чистою енергетикою», - сказала Гуменюк.

Нагадаємо, Європейський парламент стурбований невиконанням Кабміном Дениса Шмигаля зобов'язань з погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел енергії. Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року, проте цього не сталося.

Станом на середину лютого виплачено тільки 3 мільярди гривень "старого" боргу. Крім того, інвестори на бачать ніяких рішень Кабміну щодо виплати інших боргів в обсязі 13,4 млрд грн протягом цього року.

На думку представника Єврокомісії в Україні Торстена Велерта, Кабмін повинен виплатити борги підприємствам відновлюваної енергетики, як того вимагає підписаний 2020 року меморандум, а також максимально наблизити момент запуску "зелених" аукціонів в Україні для подальшого зниження вартості електроенергії з поновлюваних джерел.