Контроль за реалізацією системи МЗВ за викидами парникових газів буде здійснюватись Держекоінспекцією на основі європейських стандартів.

«Держекоінспекція взяла участь у конференції, організованій міжнародною організацією Партнерство задля ринкової готовності (Partnership for market readiness), де обговорили питання реалізації системи МЗВ (моніторингу, звітності та верифікації парникових газів в Україні).

Під час конференції представники Держекоінспекції мали змогу детально вивчити роботу системи МЗВ в Європі, отримати консультації стосовно проблемних питань та ознайомитися з практичними кейсами у цій сфері. Це дозволить реалізувати європейський підхід у вирішенні спірних питань природоохоронного контролю», - йдеться у новині.

Система МЗВ вже давно працює в Європі і є основою для створення ринку торгівлі квотами на викиди вуглецю. В Україні функціонування системи на законодавчому рівні почалось лише цьогоріч після набуття сили відповідного закону.

«Держекоінспекція, згідно із ЗУ «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» повинна здійснювати функції контролю, зокрема, перевіряти дані у звітах про викиди та планах моніторингу викидів, а також проводити заходи контролю на підприємствах, встановлюючи достовірність інформації у документах», - пояснюють у ДЕІ.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Загалом впровадження моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів в Україні – це перший крок до скорочення їх емісії. Наступний етап – створення у цій сфері ринкових механізмів, що передбачають введення квот на викиди та можливість їх продажу. Це дозволить підприємствам за рахунок модернізації своїх потужностей не лише зменшити негативний вплив на довкілля, а і отримати фінансові вигоди.