Глава Міністерства закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс висловив стурбованість у зв'язку з тим, що білоруська електроенергія має доступ до ринку України, передає агентство «Інтерфакс-Україна».

«У свою чергу Ландсбергіс висловив стурбованість Литви у зв'язку з тим, що білоруська електроенергія має доступ до ринку України і що це може допомогти розвинути небезпечну атомну електростанцію в Островці в Білорусі», - наводить агентство слова дипломата під час прес-конференції в Києві 23 лютого.

Імпорт електроенергії з Росії та атомної електростанції в Білорусі також прокоментував глава українського МЗС Дмитро Кулеба, вказавши, що фізичне припинення поставок сприятиме енергетичній безпеці України.

«З радянських часів Українська електромережа є частиною єдиної мережі, яка включає Білорусь і Росію. Але ми хочемо "відрізатися" від цієї мережі і зробити українську електромережу інтегрованою частиною європейської мережі. Ми плануємо це зробити до кінця 2023 року. Після цього будь-які перетоки електроенергії з Білорусі стануть фізично неможливими",-сказав він на прес-конференції після переговорів з главою МЗС Литви.

Нагадаємо, в лютому Україна відновила імпорт електроенергії з Росії. З початку місяця поставки зросли більш ніж в 5 разів. Також я з січня Україна закуповує електроенергії на Білоруській АЕС режиму Лукашенка.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Основним імпортером російської електроенергії є компанія "Дніпросталь-Енерго" олігарха Віктора Пінчука.

З початку року імпортовано 550 млн кВт год російської електроенергії на суму 850 млн грн.