У цьому році заплановано підвищення пенсій п'ять разів за рік. Правда не всім і не на багато. Про це в своєму новому випуску програми «Суть подій» на YouTube розповіла журналістка Катерина Котенкова.

«І так, якщо коротко, з 1 липня мінімальну пенсію збільшать на 85 грн. При цьому максимальна пенсія збільшиться відразу на 850 грн. Відповідний перерахунок затверджений в бюджеті Пенсійного фонду. Всього перерахунок відбудеться в п'ять етапів. У липні він буде пов'язаний з підвищенням прожиткового мінімуму. Разом з тим збільшаться і надбавки за понаднормовий стаж (вони складають 1% від мінімальної пенсії за кожний рік)», - розповідає Котенкова.

Журналістка пояснює, що відповідно до закону, українські пенсіонери повинні отримувати виплату, розмір якої не менше прожиткового мінімуму. Разом з ростом останнього показника перерахують і виплати. Також варто відзначити, що реальний прожитковий мінімум в Україні значно вище.

«Як то кажуть в даних Мінсоц, навіть з урахуванням застарілої методики розрахунку, прожитковий мінімум повинен бути майже в два рази більше, ніж чинний. Мінімальна пенсія встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для непрацездатних», - додає вона.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Котенкова обурена, що при цьому в бюджет країни закладають застарілі цифри.

«Якщо реальний прожитковий мінімум на пенсіонера становить 3370 грн, то в бюджеті - всього лише 1769 грн. Всі пенсіонери, які отримують пенсію нижче реального прожиткового мінімуму, знаходяться за межею бідності», - стверджує журналістка.

Хоча люди, за її словами, розуміють це і без міністерства соціальної політики.

«Тому що ходять по магазинах, купують продукти, платять за комуналку, одним словом живуть, або виживають. Прожитковий мінімум копійчаний. Вижити за нього неможливо», - резюмує вона.

Нагадаємо, раніше Знай.ua повідомляв, що пенсіонерам у 2021 році підготували щомісячну доплату.

Крім того, повідомлялося, що в Україні з липня 2021 року зростуть пенсії.