Український політолог, історик Кость Бондаренко в програмі «Культ особистості» розповів, навіщо Юлія Тимошенко пішла в політику.

«У 1996 році вона виграла на довиборах до Верховної Ради в Бобринецькому окрузі в Кіровоградській області і отримала депутатський мандат. При цьому вона в той час асоціювалася з Павлом Івановичем Лазаренком. Спочатку вони були монолітні і сприймалися як одна команда», - говорить експерт.

За його словами, можна вважати, що Тимошенко в політику привів Лазаренко, але до бізнесу вона йшла своїм шляхом.

«Її покійний свекор дуже багато їй в цьому допоміг. Біля витоків її кар'єри стояла ціла низка людей. Це був складний шлях, але до 96-го року вона вже була досить впізнаваним політиком. До того ж її корпорація «Єдині енергетичні системи України» була однією з найбільших на території пострадянського простору», - констатує Бондаренко.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Він розповів, що змусило її піти у політику.

«У той час багато хто йшов в політику, тому що вважали, що присутність в політиці – це гарантія для бізнесу. Це можливості лобіювання бізнесу. Ну і в той час депутатський мандат багатьма сприймався як якийсь необхідний аксесуар», - зазначив політолог.

У той час відносини Тимошенко з РФ були «досить специфічними» через газ, підкреслює експерт.

«У Юлії Тимошенко були претензії щодо чесності або ж справедливості тієї ціни, яку Росія виставляла на газ для українських споживачів. У той час ще не було єдиного оператора, який би купував газ. До 92-го року була ситуація, при якій була велика кількість трейдерів, які безпосередньо домовлялися то з Туркменією, то з Росією. І існували абсолютно різні системи ціноутворення і це призводило до серйозних непорозумінь і газових війн. До створення НАК «Нафтогаз» єдиного оператора не існувало. Тому Юлія Тимошенко, яка очолювала одну з компаній-трейдерів, свої претензії висувала до Росії», - резюмував Бондаренко.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Тимошенко в образі Сніжинки спантеличила українців.

Також Знай.uа повідомляв, що Тимошенко вразила новим стилем.