Закупівлі Україною електроенергії у Росії ще з 2014 року лобіював особисто колишній помічник президента РФ Владислав Сурков.

Про це свідчить запис розмови Суркова від грудня 2014 року, оприлюдненої виданням «Цензор.Ні».

"З "Інтер-РАО" і зі структурою "Інтер-РАО" в Криму, яка буде купувати цю електроенергію. Тендер вже пишуть. Ми цей тендер проведемо, там буде цей єдиний учасник. Ніхто ж не заявиться. Але мені потрібні ці контракти, і ми тоді підписуємо наш (нерозбірливо - прим.)", - говорить на перехопленому записі співрозмовник Суркова.

Він доповідає Суркову про плани укласти два контракти на купівлю Україною електроенергії і «Інтеррао» і продажем в анексований Крим.

"Там в контракті буде написано, що ту електроенергію, яку купує Україна... це ж гарантовані поставки – два контракти»,- пояснює співрозмовник.

Популярні новини зараз
Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Нагадаємо, що з лютого 2021 року Україна відновила покупки електроенергії у російської компанії «Інтеррао», яка фігурує в перехопленій розмові Суркова.

З початку 2021 року Україна придбала понад 550 млн кВт годину російської електроенергії на суму 850 млн грн.

Найбільшим імпортером є компанія "Дніпросталь-Енерго", кінцевим бенефіціарним власником є олігарх Віктор Пінчук.