В ефірі програми «Суб’єктивно» з Янікою Мерило Ярослав Кучер, заступник Міністра охорони здоров'я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації висловився щодо питання безпечного зберігання персональної інформації пацієнтів у медичних інформаційних системах.

Він зазначив, що безпечне зберігання персональних даних пацієнтів – це одне з тих питань, які турбують його найбільше. Заступник міністра повідомив, що вони зараз працюють над розробкою уніфікованого стандарту, в тому числі медичних інформаційних систем, щодо захисту персональної інформації пацієнтів. При цьому він зазначає, що питань щодо витоку даних наразі з медичної електронної системи E-Health не було.

Кучер також розповів, хто повинен нести відповідальність за належне збереження персональних даних пацієнтів.

«Лікарі не мають відповідати за питання збереження цих даних. Це не їх фах. Для цього є відповідні структури і нехай вони цим займаються. І наше завдання зробити, щоб воно йшло і зберігалось правильно і цим питанням займались професійні фахівці», - вважає заступник міністра.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Він зазначив, що такі фахівці повинні бути в структурах або залучатися до закладів на комерційній основі. Кучер також торкнувся питання щодо можливості пацієнтів самостійно контролювати свою інформацію, бачити, хто її запитує, обирати, кому закрити чи відкрити доступ.

«Підходи до цього питання в різних країнах Європи відрізняються. Мені подобається ситуація, що можна ці дані апріорі видалити і нікому їх не надавати, якщо це потрібно. Були випадки коли до медичних реєстрів хотіли на певних робочих групах мати доступ, наприклад, представники МВС», - розповідає Кучер.

Заступник міністра відзначив, що такі речі є неприпустимими, адже жоден пацієнт не хоче, аби його медичні показники міг побачити, наприклад, який-небудь слідчий, який може ці дані якимось чином використати.

«Це приватні дані людей і, звісно, це питання треба піднімати», - підсумував Кучер.

Нагадаємо, Знай.ua повідомив, що Степанов відправив в Україну півмільйона доз вакцини.

Раніше повідомлялось, що Ляшко потрапив до лікарні у Франківську.