Віктор Янукович з’явився як уособлення донецьких еліт – це відповідь на Павла Лазаренка

Про це розповідає український історик і політолог Кость Бондаренко у програмі «Культ личности».

Янукович, як згадує експерт, з’явився на зламі 1996-1997 років. Спершу він був заступником губернатора, далі – обійняв посаду глави адміністрації Донецької ОДА після Полякова, який був, як відомо, людиною Лазаренка.

«Коли була спроба Лазаренка і його команди диктувати умови Донецьку – на цьому тлі з'являється Янукович як якесь уособлення донецьких еліт», - так коментує Бондаренко прихід Януковича.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

У той час Донецьк правомірно вважали «червоним» регіоном, тобто областю, де комуністи займають домінантні позиції цілком і повністю. Так було, каже політолог, до появи Януковича. Вже на виборах 1999 року він продемонстрував, що Донецьк може обрати Кучму, а не Симоненка. Згадує Бондаренко й демонстрацію 1 травня 2000 року, яка обійшлася без жодного прапора багряного кольору, натомість жевріла синьо-жовтими стягами.

«Це було потрясінням для Києва, вони цього не очікували», - запевняє він.

Зрештою, східноукраїнські еліти висунули Віктора Януковича, який на той момент вже продемонстрував свою впевненість та силу, на пост прем’єра. Всі прекрасно усвідомлювали, що фігура, яка займе цю посаду, потенційно виступатиме кандидатом на виборах 2004 року. Хоча, як зазначає Бондаренко, сам Кучма цілком розраховував на третій термін, що й дозволила Конституція 2004 року.

2002 року Янукович ввійшов до Верховної Ради. Бондаренко високо оцінює досягнення політика на посту прем’єр-міністра: його робота була ефективною, а рейтинги – високими.

«Все, що робив Азаров, йшло в скарбничку рейтингів Януковича», - не применшує також експерт і внесок оточення Януковича.

Микола Азаров не володів достатніми амбіціями для посади президента, але діяльність всього Кабміну піднімала рейтинг та імідж самого Януковича.

Нагадаємо, політолог окреслив шлях Миколи Азарова в політику.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, як Тимошенко почаювала з Кучмою і створила «Батьківщину».