МВС вважає, що вони є центром боротьби з пандемією в Україні, а не біологи, які розробляють вакцини. Так в своєму блозі заявив економіст Олексій Кущ, який прокоментував ситуацію щодо прохання силовиків, адресоване президенту НАН, передати їм будівлю Інституту фізіології імені Богомольця для розміщення особового складу.

Він вважає, що спроба відібрати будівлю у Інституту - це деградація нашої науки, яка буде реалізована на вищому державному рівні.

«Почнемо з того, що Інститут фізіології імені Богомольця - це один з найбільших наукових центрів країни, керує яким професор Кришталь. Це академік, який викладав у багатьох зарубіжних університетах, в тому числі в Гарварді, в японських університетах, європейських. Це людина, яка була один з, скажімо так, найбільш ймовірних претендентів на те, щоб Україна нарешті отримала свого нобелівського лауреата», - розповідає Кущ.

Він додає, що професор Кришталь - один з найбільш цитованих українських вчених у світі. Це наукова величина, якою може пишаєтися будь-яка високорозвинена в науковому плані країна.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

«Інститут фізіології імені Богомольця був і залишається центром унікальних наукових експерементів. І що ми бачимо зараз? Ми бачимо, що, фактично, одним розчерком пера цей унікальний науковий центр може бути знищений. Тому що ми прекрасно розуміємо, що якщо забрати у інституту будівля, де розміщено унікальне обладнання, розміщені лабораторії, то це все одно, що підписати українській науці в цьому напрямку смертний вирок», - каже Кущ.

Експерт відзначає, що найбільш цинічними в цій ситуації є аргументи, якими обгрунтовують силовики своє прохання, адресоване НАН. Там, зокрема, йдеться про те що МВС є оплотом держави з боротьби з агресією на східних рубежах нашої країни, наче для того, щоб захищати нашу країну на сході, необхідно «віджати» будівлю в центрі Києва.

«Крім того, ще більш цинічно, я б навіть сказав більше нерозумно, звучить аргумент про те, що МВС є какби центром боротьби з пандемією в Україні. Тобто виходить, що ні біологи, які не біофізики, які робіт в Інституті імені Богомольця, борються з цією епідемією, в тому числі беруть участь в розробці вакцин, розробці ліків від різних захворювань, що не вони захищають країну від пандемії, а поліцейські», - вважає Кущ.

Він зазначає, що це таке собі унікальне нове слово в боротьбі з пандемією, і якби подібний лист прочитали в Європі або в Америці, там би дуже здивувалися надуманістю і хибністю поставлених в ньому акцентів.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Кущ показав, як Україну перетворюють в кукурудзяне поле.

Нагадаємо, Лось заявив, що за безпілотної авіаційної технікою майбутнє.