Експерт і економіст Олексій Кущ в своєму новому блозі на YouTube розповів про програму іпотечного кредитування, яку хочуть запустити в Україні, та чи буде вона порятунком для багатьох сімей.

Він нагадав про параметри цієї програми і процентній ставці яку зможе компенсувати держава. Кущ порівняв програми іпотечного кредитування в європейських країнах з тією, яку хочуть запустити в Україні. Експерт на основі цього зробив логічні висновки про те, що пропонована програма з компенсацією 7% не може бути класичною іпотекою, а виглядає як звичайне кредитування, яке тягне за собою всі наступні проблеми для позичальника.

«Існує ризик того, що держава може просто відмовитися від компенсації цієї процентної ставки. Справа в тому, що ми вже проходили подібні схеми, коли держава компенсувала процентну ставку для молодіжних сімей, так зване молодіжне кредитування, так ось держава, на жаль, не є третьою стороною по іпотечному договору, вона просто компенсує позичальникові частину процентної ставки, але сам позичальник при цьому відповідає перед банком за сплату всіх відсотків», - розповів експерт.

Економіст при цьому сказав, що існують законодавчі шляхи вирішення цих проблем, які, на жаль, не були зроблені при написанні програми іпотечного кредитування.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Одна з них – це написання статті в бюджетному кодексі про довгострокові державні гарантії, що могло б гарантувати сплату відсотків державою.

Нагадаємо, Знай.ua раніше розповів про купівлю квартири — скільки українців можуть дозволити собі таку розкіш

Також раніше Ігор Ніконов розповів про ситуацію на ринку нерухомості - вплив пандемії та прогнози на майбутнє.