Щоб досягти нульового показника викидів вуглецю до 2050 року, Україні та її компаніям знадобиться суттєва фінансова допомога.

Зараз же промислові компанії в Україні проводять модернізацію виробництва відповідно до екологічних норм за власні гроші, тоді як європейські – отримують фінансування в рамках програм переходу не зелені технології. Про це в інтерв'ю Brussels Times заявив генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков.

«На відміну від багатьох компаній в ЄС, які отримують підтримку від Європейської комісії для модернізації і переходу на зелені технології, українським компаніям доводиться самостійно фінансувати свої проекти з модернізації, оскільки державної допомоги немає", - сказав Риженков.

Зокрема, він нагадав, що в 2020 році Метінвест завершив модернізацію аглофабрики на ММК ім. Ілліча, вклавши в цей проект 160 млн дол.

Він висловив сподівання, що подальші дії Уряду України щодо зниження викидів CO2 та гармонізація українського екологічного законодавства з Європейським «відкриють українським компаніям доступ до фінансових ресурсів для прискорення модернізації та декарбонізації національних галузей».

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

У той же час гендиректор Метінвесту розраховує на те, що влада ЄС «ретельно оцінять і вивчать» можливі наслідки перш ніж прийняти остаточне рішення про формат і обсяг застосування так званого вуглецевого податку або CBAM.

"Зрештою, для декарбонізації всієї Європи будуть потрібні зусилля кожної конкретної країни, в тому числі і України. При цьому важливо зробити так, щоб декарбонізація не привела до деіндустріалізації ЄС і України зокрема. Імпорт з України є важливою частиною моделі з перекату сталевої продукції, яка приносить значну користь ринку ЄС", - зазначив Риженков.