Економіст Олексій Кущ в своєму блозі розповів про проблему багатьох українських сімей пов'язану з придбанням житла за власні гроші, виходячи з ринкової вартості на нерухомість.

Він розповів, що з іпотечним кредитуванням існує величезна проблема і один з ключових показників це не погашена сума іпотечних кредитів до розміру ВВП, що становить менше 1%, якщо порівнювати цей показник з США, то там він становить близько 70%.

«Що ж стримує розвиток іпотеки в Україні? Відповідь тут очевидна, не потрібно бути фінансовим аналітиком, щоб кредити під 15-20%, які пропонуються в Українських банках, - це не можна назвати іпотекою ні за яких обставин», - сказав експерт.

Економіст описав відмінності іпотечного кредитування від будь-яких інших кредитів, і основою цих відмінностей є процентна ставка, яка на думку фахівця не повинна перевищувати 1-2%. Суть іпотеки і полягає в тому, щоб взявши довгостроковий кредит на житло, а іпотека це довгостроковий кредит на 20-25 років, не переплачувати величезну суму за нього.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«У зв'язку з цим, я хотів би проаналізувати програму іпотечного кредитування, яка зараз запускається з ініціативи нашого уряду, тому що зараз про це багато говорять, саме на скільки зараз державна програма компенсації іпотечних ставок зможе вплинути на те, що іпотека в Україні стане доступною», - сказав економіст.

Нагадаємо, Знай.ua розповів про доступну іпотеку під 7%: Кабмін спростив критерії для позичальників.

Також раніше про валютну іпотеку: Зеленський заборонив забирати майно за борги, але за певних умов.