Український актор, режисер і сценарист, керівник київського театру «Особистості» Петро Мага відверто розповів про початок своєї сценічної кар’єри та доленосну зустріч із автором Гімну Радянського Союзу Сергієм Михалковим. Розмова з поетом-піснярем і телеведучим відбулась у програмі «Діалоги з Макаренком» та була присвячена стану української культури під час коронавірусної кризи. Почалося спілкування з дитячих спогадів гостя студії.

«Це дуже кумедна історія, як я виперся на сцену. Я жив у Чопі, де все пов’язано з залізницею. На повну потужність працювало вагонне депо, залізничний вузол просто кипів. У клубі не можна було знайти місця для репетицій, тому що без кінця хто репетирував: якщо не танцювальний гурток, то агітбригада, якщо не агітбригада, то хор», - зазначив Петро Мага.

Він зізнався, що залюбки співав у дитячому хорі. Однак його сольній співочій кар’єрі завадила хрипота.

«Я преспівав у всіх дитячих хорах, та у мене був з дитинства хриплий голос. Коли мені дали заспівати «Нєжную пєсню про ласточку», керівник сказав: «Цей юний уголовник співати не буде», - згадує Петро Мага.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Його акторська кар’єра почалася несподівано у п’ять років. За його словами, в той час якраз святкували чергову річницю єднання Росії з Україною.

«Я виріс у репресованій сім’ї і все, що було пов’язано з комуністичною партією, в баби викликало «легкий скрежет зубовний», - зізнається актор і сценарист. – І досі пам’ятаю ту пісню, яку всюди крутили: «О труде, о счастье, о советской власти ета песня сложена…». Баба завжди казала: «Виключі те г*мно, щоб я його не чула!», - пояснює актор, який з дитинства знав, що це погана пісня.

Коли ж почув, як цей твір співає жіночий хор, хлопчик вирішив вказати артистам на їхню помилку.

«Я поліз на сцену і розказав їм, що це погана пісня. На прохання музичного керівника заспівав «хорошу», в моєму розумінні… Катерина Тимофіївна, яка грала на баяні, навіть не здогадувалась, що я наспівував словацький гімн з переробленими словами, де «клянемося, що всі комуністи здохнуть, а словаки оживуть». У селі були люди, які «постукували» (доносили – Ред.). Треба було мене реабілітувати, і вже наступний концерт я розповідав вірш про хунту, про Чилі: «Вночі поліцаї ввірвалися в дім, і тату сказали: «Збирайся, ходім!» Уявляеш, як дитині з села промовити слово «сармьєнте»?! Я думав, що це щось страшне і ніс цю хрєнь зі сцени. З того моменту, як я випхався туди, ніхто не може мене зіпхнути», - ділиться спогадами Петро Мага.

А тим часом його мама мріяла, щоб її син став… кагебістом.

«Вони завжди гарно вдягнені, гарно пахнуть, мають машини і не п’ють. Мама у це свято вірила, тому що працювала в Чопі черговою по вокзалу й бачила цих кагебістів – вони вважалися «білою кісткою», - пояснює митець.

Пропрацювавши два роки в локомотивному депо, він чітко визначився, що буде актором. А підставою для цього висновку стала зустріч із популярним дитячим поетом, автором Гімну СРСР Сергієм Михалковим.

«У нас був агіттеатр «Ровесник», з яким ми зайняли друге місце на всесоюзному огляді у Львові. Батько Нікіти Михалкова – автора Гімну Совєтського Союза – вручав грамоти. Мене, шнурка шмаркатого, відправили отримати ту грамоту. «Ви, молодий чоловіче, ким хочете стати?» - запитав Михалков. Я відповів: «Слідчим!». «Дурень! Тобі в театральний треба вступати!», - почув у відповідь», - розповідає актор.

Відтоді всі його думки і мрії були пов’язані з майбутньою професією.

«Я був єдиний, хто купував журнал «Театр» і газету «Театральне життя» в нашому місті. Батько казав, що на ці гроші пляшку вина можна купити», - зізнається відомий театральний діяч.

Нагадаємо, раніше Знай.ua повідомляв, що Козловський у жіночому бікіні підбив підсумки непростого 2020: "Приємні моменти".

Свого часу зірка лавсторі “Віддана” Алеся Романова розповіла про найінтимніші моменти під час зйомок: “Абсолютно голі…”.

А вдова скандального режисера Табакова потрапила до лікарні: медики зафіксували порушення в мозку.