Інженер-конструктор авіадвигунів, експерт з авіабудівництва Сергій Корж в ефірі програми «Романенко. Бесіди» торкнувся питання можливої націоналізації ПАТ «Мотор Січ». Експерт зазначив, що йому імпонує теза про відновлення справедливості. Насамперед, по відношенню до трудового колективу та народу України.

Гість студії зауважив, що клубок проблем сплітався багато років, починаючи з приватизації цього підприємства у 1994 році. Проблеми загострилися вже в новітній історії, коли у 2014 році Україна стратила Крим і спалахнув збройний конфлікт на Донбасі.

Сьогодні в публічний простір вкидається чимало тез, кожна з яких вимагає тлумачення.

«Наприклад, виступає колишній віце-прем'єр України і говорить начебто правильні речі. Де ж ти був, дорогий, коли ви на засіданні Кабміну голосував за рішення навколо цього підприємства? Воно не було включено до переліку стратегічних підприємств ні в 2015, ні в 2016 роках. Цей документ має конкретних авторів та конкретних ініціаторів. Хлопці, про що ми тоді говоримо зараз?», - запитує авіаконструктор.

Півроку тому Президент Володимир Зеленський наголосив на необхідності аудиту всіх підприємств, які мають стратегічне значення для безпеки, економіки й оборони країни. Він закликав уряд, РНБО та СБУ перевірити обґрунтованість приватизації підприємств і продажу «Мотор Січ».

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Однак і досі незрозумілі критерії, за якими аналізуватимуть діяльність цих підприємств. Наприклад, якщо підприємство отримує п'ять відсотків від свого доходу від виконання державного оборонного замовлення, чи повинно воно бути приватизовано?

«Так, підприємство випускає продукцію, яка бере участь в обороні країни або в використовується в державній авіації України. Це означає, що всі державні підприємства, які виробляють трошки більше або менше, повинні бути державними? Ні», - розмірковує Корж.

Він коментує ще одну тенденцію: «Мотор Січ», наприклад, залучає до державних оборонних замовлень приватні кампанії. Тож на тлі згаданих процесів таке завдання викликає запитання, констатує він.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв про перспективи українського ВПК.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він розповів про успіх нової української крилатої ракети «Нептун».

Також літак врізався в рухомий автомобіль, всюди уламки і полум'я: є загиблі.