Святкування Торжества Православ'я свідчить про перемогу Православної Церкви над єресями і розкриває спадкоємність віри багатьох поколінь християн.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви про це сьогодні розповів керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) на брифінгу для центральних українських телеканалів.

Митрополит Антоній
Митрополит Антоній

«Саме в цей день у 843 році за вказівкою візантійської імператриці Феодори у Константинополі відбувся великий хресний хід. Майже 100 років у Візантії тривала іконоборча криза, що завершилася рішенням VII Вселенського собору. З благословення Патріарха Мефодія щорічно у цей день проводиться хресний хід. Церква згадує не лише перемогу над іконоборцями, а святкує перемогу над усіма єресями, тому що VII Вселенським собором завершився великий період, як називають історики «золотий період», Вселенських соборів. В цей час були сформульовані основні догмати Православної віри і у всіх Помісних Православних Церквах у першу неділю Великого посту святкується Торжество Православ'я», - розповів митрополит Антоній.

Керуючий справами УПЦ зазначив, що традиційні хресні ходи і соборна молитва у цей день виражає вірність усієї повноти Церкви догматам Православної віри.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«Кожне покоління православних віруючих людей не просто є наступниками великої Православної віри, а ще тими, хто передасть її прийдешнім поколінням. Всі ми - ієрархи, священники і прості миряни - захищаємо свою віру життям, сповідництвом, тому саме в цей день ми висловлюємо перед світом, перед Богом те, що ми відповідальні і зробимо все, що залежить від нашого життя, щоб Православна віра була збережена і передана наступним поколінням», - підкреслив митрополит Антоній.

Владика зазначив, що Хресні ходи у всіх єпархіальних центрах країни присвячені свідченню чистоти Православної віри, а також говорять про те, що віруючі Української Православної Церкви - гідні громадяни Вітчизни.

Через посилення пандемії у багатьох єпархіальних центрах Хресні ходи перенесені на більш сприятливий час.

Митрополит Антоній
Митрополит Антоній

«Сьогодні будемо молитися у храмах, а найближчим часом, коли ситуація дозволить, ми обов'язково проведемо Хресні ходи для того, щоб ще раз побачити один одного, соборно своєю молитвою показати вірність Православній Церкві і вірність канонічній Українській Православній Церкві, яка сьогодні страждає і терпить утиски», - сказав митрополит Антоній.

Керуючий справами УПЦ висловив надію, що влада почує багатомільйонний голос віруючих і скасує дію законів, які дискримінують Українську Православну Церкву.

«Ми сподіваємося, що голос Церкви буде почутий чинною владою, яка декларує те, що не дивлячись ні на які особливості: мовні, релігійні, ми - громадяни однієї нашої держави - демократичної України. Ми сподіваємося, що голос кожного православного віруючого, а це багатомільйонна паства Української Православної Церкви, скаже молитовно про свою любов до Батьківщини. Ми просимо владу нас почути і зробити все, щоб ці закони були скасовані», - підкреслив митрополит Антоній.

Як повідомлялося раніше, у Неділю Торжества Православ'я, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія в містах України відбудуться Хресні ходи і молитовні стояння за мир в Україні.

У Києві Хресний хід віруючих Української Православної Церкви перенесли на більш сприятливий час через додаткові карантинні обмеження що вступили у силу в столиці з 20 березня.