У програмі «Суб'єктивно з Янікою Мерило» ведуча Яніка Мерило поцікавилася у економіста Сергія Фурси, чи можливо, те, що в Україні буде економічна політика «надра належать народу» і гроші від природних ресурсів поділяться, і кожен українець отримає свою частку.

«Якби ми були маленькою країною, і як Катар сиділи на величезній бочці з газом, я б розумів, що нам тут є що ділити. Але нам нема чого ділити. У нас немає супер-багатих надр, які приносять нам супер-багато грошей, які ми ще не розділили. Це абсолютна маячня і абсолютний популізм», - заявив Фурса.

За словами економіста, існує маніпуляція, зав'язана в Нафтогазі, що надра належать народу і що українці мають право цим користуватися. На його думку, цього права українці не мають і це популізм.

«Як насправді реалізується право простого українця на надра, які належать народу – десь там глибоко лежить газ, українець, звичайно, може взяти лопату і піти його копати. Але так воно не працює», - сказав Фурса.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Як зазначив гість програми, Україна, як держава, від імені будь-якого українця продає ліцензію, цю ліцензію купує, той, хто буде видобувати газ. У підсумку, гроші йдуть до бюджету і розподіляються вже по Пенсійним фондам і т.д..

«Другий випадок, коли українець може отримати звідти гроші: коли цей газ починають «піднімати», компанія платить ренту, яка теж регулюється бюджетом, і ці гроші теж йдуть в бюджет і вони теж витрачаються на пенсії, дороги і т.д.. І знову нічого відкласти на економічний паспорт українця. У підсумку, це все вже в бюджеті і у нас немає доходу від надр, щоб можна було комусь залишити, як це відбувається в Катарі або в Еміратах. Тому, коли влада починає говорити на подібну тему – це абсолютна спекуляція», - підкреслив Фурса.

Нагадаємо, Знай.ua публікував заяву Котенкової, з 1 травня в Україні зміняться ціни на газ.

Раніше для Знай.ua Решмеділова розповіла про заяву прем'єра з приводу пенсій.