Найбільш небезпечний гріх - це шкідлива звичка, яка укорінилася у душі і вчиняється людиною свідомо.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на news.church.ua, про це розповів заслужений лікар України, священник Української Православної Церкви Ростислав Валіхновський у новому випуску циклу «Духовний імунітет».

«Можливо, ми виберемо один з гріхів з переліку святителя Григорія Двоєслова. Можливо, ви назвете інший гріх. Але найстрашнішим гріхом є гріх, який здійснюється без насильства пристрасті. Це гріх, який нас ніхто не змушує творити, але ми творимо його свідомо», - зазначив священик.

За його словами, найнебезпечнішим гріхом є саме той гріх, який ми могли б і не робити.

«Коли є зовнішній або внутрішній тиск на душу, наприклад, людина звикла часто палити чи вживати алкоголь або наркотики, то це є насильством над душею. Це страшна залежність. Але мова про те, якщо, наприклад, гріх – лихословити, коли людина звикла говорити лихі слова і не може без цього обійтися. Буквально, її мовлення та особистісна фізіологія наповнена майже на 100% поганими словами», - пояснив отець Ростислав.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Священник нагадав, що в будь-якій ситуації ми стоїмо перед вибором: творити чи не творити гріх, тим самим визначаючи напрям своєї сили волі.

«Ми знаємо щось не дуже добре про певну людину. Тільки ми й ніхто інший. Раптом ми опиняємось у спільноті людей, в якій мовиться про цю людину. Ми можемо сказати, а можемо промовчати - це в нашій волі, нас ніхто не змушує. Немає ані зовнішнього, ані внутрішнього насильства щодо нас, та ми, розуміючи, що зробимо погано цій людині, все одно кажемо недобрі слова про неї, обзиваємо, засуджуємо за спиною», - пояснив Ростислав Валіхновський.

Священик звернув увагу на слова святих отців про те, що причиною пристрастей, які вже сформувалися в погану звичку або залежність, є саме довільні гріхи.

«Коли немає ніякої тяги, ніякого насильства, ми бачимо, що це дійсно дрібниця для нас, але все одно творимо гріх. Святі отці кажуть саме про те, що ми самі є творцями хвороб під назвою «пристрасті» у нашій душі. Ми самі вибираємо у такій ситуації не Боже, а диявольське», - підкреслив священик.

Отець Ростислав нагадав слова преподобного Антонія Великого про те, що «людина, яка дотримується заповідей Господніх, з'єднується з ангелами Божими, а якщо по своїй волі творить гріхи, то зв'язується з демонами-мучителями».