Женевська конвенція передбачає, що питаннями пенсійного забезпечення має займатися країна-агресор, країна-окупант, тобто Росія. Тим не менш, за вимогами міжнародних інституцій та правозахисних організацій саме Україна повинна виплачувати пенсії. Отже, ситуацію, яка склалася в Україні із виплатом пенсій у контексті війни на Донбасі, прокоментував політичний експерт і співголова ГІ «Права справа», Дмитро Снєгирьов, у програмі «Політика навиворіт».

Політолог повідомляє, що причиною масового перетину лінії розмежування з боку окупованих територій на контрольовані є бажання отримати пенсію. Водночас епідемія коронавірусу теж вплинула на цю ситуацію. «Якщо до пандемії COVID-19 в середньому перетинали кордон до 10 тис. чоловік, то наразі ця цифра впала в рази», - каже Снєгирьов. Він наводить дані спеціалістів: зменшення вантажопотоку на КПВВ оцінюється до 30 разів, а в робочому стані їх лише 2.

Зменшення з причин пандемії потоку пенсіонерів на контрольовані території по пенсійне забезпечення логічно би мало привести й до зменшення витрат України на це. Тим не менш, цього не сталося, повідомляє Снєгирьов, а відтак виникає справедливе питання «чому?».

Експерт пояснює, що виною всьому певна категорія людей, яких називають сотниками і тисячниками, які працюють на окупованих територіях під протекторатом міністерств держбезпеки самопроголошених «ЛНР» і «ДНР». «На них покладене зобов’язання щодо зняття готівки в українських банківських установах і перевезення її через умовну лінію розмежування», - розповідає політолог.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Нагадаємо, Котенкова розповіла про пенсійну політику України.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що стаж працюючого пенсіонера збільшується.