Працівники Держекоінспекції пройшли протиаварійне тренування щодо дій у разі виявлення джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ). Це дозволить збільшити оперативність дій під час фіксації ДЕІ перевищення радіаційного фону.

«В результаті навчання фахівці Держекоінспекції:

  1. Досягли домовленостей про співпрацю в частині виявлення та мінімізації радіаційного впливу ДІВ з Північною інспекцією з ядерної та радіаційної безпеки, Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки, Національною поліцією, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Державною прикордонною та митною службами та іншими державними органами;
  2. Напрацювали механізми інформування міжнародної спільноти та ЗМІ у разі виявлення спроби незаконного переміщення/вивезення ДІВ;
  3. Відпрацювали протиаварійні заходи у зв’язку із втратою контролю над джерелом іонізуючого випромінювання у аеропорту», - йдеться у повідомленні.

Під час навчання представники Держекоінспекції спільно з виконавчими органами центральної влади також обговорили проблемні питання взаємодії під час виявлення ДІВ. Було прийнято рішення активізувати роботу Інформаційно-кризовог центру за участі державних установ. Його функціонування дозволить у разі реальної небезпеки гарантувати швидке реагування відповідальних держорганів», - інформують на сайті ДЕІ.

Вимірювання іонізуючого випромінювання – одна із функцій Держекоінспекції. Зокрема, ДЕІ здійснює такі дослідження на об’єктах підвищеної небезпеки, а також проводить другий етап радіологічного контролю на прикордонних пунктах пропуску. Оперативні дії у разі виявлення перевищень радіаційного фону є вкрай важливим, адже від швидких рішень залежить безпека людей.

Навчання, в якому взяла участь ДЕІ, було організоване Державною інспекцією ядерного регулювання України в рамках спільного українсько-норвезького проекту «Зміцнення аварійної готовності та реагування в Україні» EXERCISES 2019-2021. Необхідність проведення таких тренінгів визначена Протоколом щодо практичної реалізації процедур оперативного сповіщення про ядерні аварії та обмін інформацією про ядерну установку, який був підписаний у грудні 2020 року з Норвезьким агентством з радіаційної та ядерної безпеки.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще