Можна казати, що Київська Русь була європейською державою уже в часи, коли відбулося її хрещення. Про це йдеться у програмі журналіста й політика Євгена Рибчинського з циклу «Десять розмов з батьком». Його співрозмовником є Герой України поет і драматург Юрій Рибчинський. Тема – європейський вибір України.

«Правіра давала слов’янам легкий нрав. Вони були дуже доброзичливі. З приходом християнства вони пізнали інші країни, інші світи, почали ходити до інших слов’ян. Це сталося після хрещення Русі. До того вони ходили тільки з війнами. Найкращий воїн – Святослав, який завоював ледь не половину Азії та частину Європи і зробив найбільше Києвів серед усіх князів. Київ у нього був на кожній річці», - каже Євген Рибчинський.

Він зазначає: саме княгиня Ольга стала носієм західної цивілізації для Русі: «Першою цивілізованою жінкою Київської Русі була княгиня Ольга, яка першою прийняла християнство. Її хрещеним батьком був імператор Костянтин. Вона з Києва поїхала дорослою жінкою і хрестилася там вже після смерті князя Ігора. Вважалася хитрою і підступною, спалила Коростень і решту міст. Але вона принесла перші християнські цінності».

Юрій Рибчинський продовжує розповідь згадкою про Володимира Святославовича, великого князя київського (979—1015), князя новгородського (970—988).

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

«Треба сказати, що Володимир, визнаний у нас Хрестителем, хрестив тільки киян. Всю Київську Русь хрестив його син Ярослав. Та у Києві це відбувалося доволі насильницьким методом. Більша частина киян була язичниками, з капищ скидали їхніх ідолів», - каже він.

«Київ хрестили водою, а Новгород – мечем», - уточнює Євген.

Та Ярославу вдалося так охрестити Київську Русь, що навіть ніде не зафіксовано, що це відбувалося з ускладненнями. Він був скандинавом, онуком норвезької королеви. Одна з його доньок стала французькою королевою, друга норвезькою.

Як повідомляв портал Знай.uа, Священник з Білорусії зібрався в швидкісне паломництво.

Нагадаємо, раніше в Кривому Розі злочинці обікрали церкву.

Також Знай.uа писав, що у Львові підсвітили два храми.