У циклі програми «10 розмов з батьком: європейський вибір України» журналіст Юрій Рибчинський та його батько, Герой України Євген Рибчинський, підняли тему відкриттів людства, що так чи інакше стосуються їжі.

Юрій Рибчинський розповідає про культуру вживання алкоголю в Київській Русі, що було пов’язано передусім зі скандинавськими традиціями. Варто згадати, що сам князь Володимир Великий був скандинавської крові навіть більше, аніж слов’янської. «А мешканці північних країн обов’язково щось брали випити, бо було дуже холодно», - пояснює він. Оскільки в той час у Київській Русі ще не було винограду, отже й вина, то пили медовуху. Хай і бджільництво як сучасна галузь ще відсутнє, та ніхто не скасовував бортництва та диких бджіл. Так, мед можна було дістати з дупла дерева.

Як розповідає герой України, навіть походи слов’ян на Цареград пов’язані з алкогольними напоями. Так, видалася настільки сувора зима, що бджоли замерзли, отже, не було медовухи. Слов’яни пішли у воєнний похід, але, отримавши на заміну вино, повернулися до рідних земель. Аби не бути голослівним, Рибчинський нагадує, що так розповідає «Повість минулих літ».

Євген Рибчинський доповнює розповідь також відомостями з козацьких часів. Так, причиною поїздок на південь виступала нестача якихось продуктів. «Їздили не тільки за сіллю чумаки, а й за винами», - каже він.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

На думку журналіста, у цій ситуації варто вбачати не стільки харчові вподобання, скільки вплив їжі на вибір, який робить цивілізація. «Є теорія розвитку людства через шлунок», - пояснює він. Так, рухаючись зі сходу на захід, люди шукали їжу, пізнавали нове і ставали новим племенем відносно свого старого.

Принагідно Юрій Рибчинський згадує, що під це твердження ідеально підпадають угорські племена, які з таких же причин перебралися з Сибіру до Європи. Він також розповідає про рух праболгарів, які зупинились на Балканах та дали основу старослов’янській мові. Ці походи мають принципове значення для слов’янського світу, для християнства. Так, навіть порівнявши старослов’янську та болгарську мови, можна побачити багато спільного аж до того, що колись це була одна мова.

Нагадаємо, чому Масляна не українське свято: що насправді святкували наші предки.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, як святкувати Водохреща на карантині - "Кожен зі своїм посудом".