Передбачені законопроектом про промислові викиди (№4167) терміни та умови переходу до нових екологічних норм призведуть до закриття підприємств, адже промисловість не має мільярдів на проведення екомодернізації.

Про це заявив представник федерації металургів України Андрій Лукасевич на засіданні Комітету екології та розвитку зеленої економіки ФРУ.

«Законопроєкт 4167 надзвичайно загрозливий для бізнесу в Україні, власне для промислових виробників, оскільки він передбачає у разі неотримання інтегрованого дозволу на викиди припинення діяльності відповідного підприємства», - сказав Лукасевич.

Він наголосив: підприємства не здатні провести екомодернізацію за 3-4 роки, як передбачається законопроектом, адже не мають необхідних для цього значних коштів.

«Цей законопроєкт передбачає швидкий, просто кардинальний перехід на європейські екологічні норми впродовж дуже короткого періоду часу… Внести за 3-4 роки мільярдні інвестиції валютні – це просто нереально буде зробити», - пояснив Лукасевич.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

На його думку, під час підготовки законопроекту про промислові викиди має вестись постійний діалог з бізнесом, а банальне копіювання європейських норм без врахування вітчизняних реалій призведе лише до знищення промислових підприємств.

«Потрібно розуміти, що так звані найкращі доступні технології, методі управління, а також довідкові матеріали до них в Європейському Союзі формуються за участі всієї спільноти, в тому числі представників промисловості, а не самостійно встановлюються державою чи просто імплементуються європейські норми. Це одне з ключових положень. І один з найосновоположніших факторів, що дозволяє встановити ці так звані брефи на тому рівні, який буде відповідати практичній можливості і економічній доцільності впровадження найкращих доступних технологій», - зазначив Лукасевич.

Він також подякував Комітету екології та розвитку зеленої економіки та ФРУ за активну позицію та широке висвітлення загрози, яку несе ухвалення цього законопроекту у поточній редакції.

Раніше директор GMK Center Станіслав Зінченко наголосив, що для проведення екомодернізаціі промисловості необхідні інвестиції, фінансові стимули і допомога від держави, а не збільшення податкового тиску на підприємства.

Водночас екс-прем’єр, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах заявив, що ухвалення законопроекту про промислові викиди (№4167) в існуючому вигляді завдасть удару по підприємствах і поглибить промислову кризу.