Затримка з прийняттям закону про заборону імпорту електричної енергії з Росії і Білорусі уже обійшлася енергетичній системі України в мільярд гривень.

Про це заявила народний депутат Вікторія Гриб.

«Імпортовано 604 млн кВт електроенергії з Росії та Білорусії. Практично на мільярд гривень. Уявіть собі – скільки грошей втратила вітчизняна енергетика. Ці гроші пішли безпосередньо в Росію та Білорусь. І ситуація чому сьогодні така важка? Тому що таке враження, що хтось блокує прийняття закону, який надасть можливіть НКРЕКП забороняти імпорт російської і білоруської електроенергії», - заявила нардеп в ефірі телеканалу «Україна24».

Вона наголосила, що комітет схвалив цей законопроект, однак попри підтримку більшістю членів комітету, проект закону не був винесений на розгляд в сесійну залу.

«Я вважаю, що все ж таки необхідно звернутися до спікера ВР і ми вже писали такі листи і депутати ставили свій підпис під тими листами», - зазначила Гриб.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Вона додала, що група народних депутатів також звернулися до РНБО для невідкладного розгляду проблеми імпорту.

Нагадаємо, напередодні Міжнародна торгова палата (ICC Ukraine) і Європейська бізнес-асоціація (EBA) закликали депутатів невідкладно прийняти закон про заборону імпорту струму з Росії і Білорусі.

Україна відновила імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі в січні-лютому 2021 року. За перші 3 місяці, витрати на імпорт перевищили 900 млн грн.

18 березня про необхідність обмеження імпорту заявив президент Володимир Зеленський, а на наступний день припинити імпорт пообіцяв в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

Основним імпортером з Білорусі виступає компанія «Дніпросталь-Енерго» олігарха Віктора Пінчука.