Катарська державна компанія Nebras Power, яка стала інвестором низки сонячних станцій України, розраховує, що українська влада незабаром вирішить боргову кризу в секторі відновлюваної енергетики і сприятиме генерації чистої енергії для українців.

Про це заявив керуючий партнер компанії UDP Renewables Сергій Євтушенко, зазначивши, що Катар – одна з найбагатших, амбітних і впливових країн світу, а її державна компанія Nebras Power проповідує наступальний розвиток в галузі відновлюваної енергетики.

"Уряд давав гарантії цілої галузі у формі підписання Меморандуму, доля якого всім відома. У нас є чинне законодавство, де все чітко прописано, нас ці правила влаштовують, інвесторів теж. Тому розраховуємо на те, що Україна стане більш зрілим, відповідальним і серйозним гравцем на міжнародній арені», - сказав Євтушенко.

Він уточнив, що Nebras Power нещодавно стала власником контрольного пакету акцій ряду сонячних електростанцій у партнерстві з компанією UDP Renewables. У спільних планах інвесторів почати будівництво вітрових станцій на додаток до сонячних електростанцій.

"Це фактично перша велика угода після того, як галузь потрапила в кризу і підвішений стан. Якщо триватимуть такі угоди по ринку, можна буде сказати про певне повернення довіри. Але поки це аванс Україні, її уряду та її інвестиційному клімату", - підкреслив керуючий партнер.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Він зазначив, що нові інвестори не виключають можливість подавати судові позови на держпідприємство "гарантований покупець", якщо проблема боргів у секторі збережеться.

«Ми не подавали до суду, але цю можливість маємо на увазі. Ведуться консультації з юридичними компаніями, і весь ринок цю можливість не відкидає. Але ми були і залишаємося прихильниками компромісу і діалогу», - додав Євтушенко.

Він пояснив, що у зв'язку з наявністю боргів компанія була змушена реструктуризувати кредитний портфель.

«Ми несли великі збитки і ще будемо їх нести. Але виходить так, що на нашу заборгованість перед банками процентна ставка нараховується, а уряд в особі "ГарПока", не оплачуючи нашу дебіторку, фактично користується ресурсом безкоштовно. Це звичайно ж несправедливо, але стиснули зуби і спостерігаємо», - сказав керуючий партнер UDP Renewables.

На його думку також залишається ризик, пов'язаний із заявою 47 народних депутатів до Конституційного Суду про визнання неконституційним "зеленого" тарифу.

"Це конкретний приклад, коли і без того турбулентну ситуацію розгойдує додатковий елемент політичних ризиків», - підсумував Євтушенко.

Як повідомляла Енергореформа, згідно з досягнутими домовленостями між UDP Renewables, стратегічним інвестором якої є Холдингова компанія Василя Хмельницького UFuture, і Nebras Power, катарська держкомпанія стала власником контрольного пакету акцій в шести компаніях-операторах сонячних електростанцій.

Підписання контрактів між UDP Renewables і Nebras Power відбулося в ході офіційного візиту президента України Володимира Зеленського в державу Катар На початку квітня.

Згідно з даними Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізосіб-підприємців, бенефіціарними власниками UDP Renewables Є Хмельницький (50%) та Сергій Євтушенко (50%).

Нагадаємо, за інформацією НБУ, на тлі кризи в галузі зеленої енергетики чистий відтік прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну в 2020 році склав 868,2 млн доларів, тоді як в 2019 році чистий приплив склав 5,860 млрд доларів. Відтік інвестицій зафіксовано вперше з 2015 року.

Станом на 1 квітня підприємствам "зеленої" енергетики перераховано 4,6 млрд грн. Рівень розрахунків держави з виплати боргів у 2020 році становить 20%. Заборгованість держпідприємства "гарантований покупець" перед підприємствами відновлюваної енергетики становить 17,8 млрд грн.

За результатами опитувань, які організувала експертна організація DiXi Group, понад 80% українців зацікавлені у зменшенні шкідливих викидів у навколишнє середовище та підтримують розвиток "зеленої" енергетики в Україні.