За підсумками 2020 року Національна енергетична компанія «Укренерго» отримала чистий збиток у розмірі 27,5 млрд грн.

Однією з основних причин збитковості держкомпанії стали рішення регулятора НКРЕКП.

Про це повідомило видання "Ліга.Бізнес" з посиланням на дані проекту "Марлін", який опублікував звітність держкомпанії.

"Серед основних причин падіння доходів на прикладі показників за 4 квартал в" Укренерго», зокрема, називають рішення Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та житлово-комунальних послуг", - зазначає видання.

Зокрема, за рахунок встановлених тарифів на послуги диспетчеризації «Укренерго» недоотримало 1,2 млрд грн доходів, за електроенергію на балансуючому ринку – 1,4 млрд грн доходів, від виконання спецзобов'язань недоотримано 11,1 млрд грн.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Згідно з фінансовим звітом компанії за 2020 рік, всього кредиторська заборгованість склала 17,9 млрд грн.

Нагадаємо, ще в липні 2020 року АМКУ встановив ознаки порушення закону Про захист економічної конкуренції в бездіяльності НКРЕКП на оптовому ринку електричної енергії.

За тиждень до цього журналісти програми " Схеми: корупція в деталях» випустили розслідування про так звану схему «торгівлі повітрям». Вони стверджували, що схема дозволяла заробляти мільярди за рахунок маніпуляція на балансуючому ринку, завдаючи тим самим збитків держпідприємствам «Енергоатом», «Укренерго» і «гарантований покупець».

Згідно з розслідуванням, можливість продавати "повітря" і заробляти на цьому створив регулятор – НКРЕКП.