Національне антикорупційне бюро розслідує можливу участь керівництва НКРЕКП в схемі постачання електроенергії для потреб Укрзалізниці за завищеними цінами. Про це повідомляє “РБК-Україна“ з посиланням на нардепа Валентина Наливайченко.

За версією слідства, схема діяла, починаючи з 2019 року по вересень 2020 року, і завдала держкомпанії збитків на 1,94 млрд грн. Так, наближені до керівництва НКРЕКП компанії отримували від виробників електроенергію по 1,25 грн/кВт годин, і в той же самий час продавали її для УЗ по 1,67 грн/кВт година.

«Наша ТСК отримала повідомлення від НАБУ про розслідування однієї з корупційних схем НКРЕКП, авторами якої є найвищі посадовці комісії. Мова йде про корупційну оборудку щодо завищення цін на електроенергію для державних підприємств, яку наша ТСК викрила минулого року. Жертвою цих махінацій стала державна компанія “Укрзалізниця”, – повідомив нардеп.

Також слідчі Національної поліції проводять обшуки у філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця». Правоохоронці розслідують можливі зловживання під час закупівлі олив та мастильних матеріалів. Зокрема, слідство встановило, що їх закупівля у 2019 – 2021 роках здійснювалася за цінами вище ринкових.

Як відомо, у кінці лютого цього року «Укрзалізниця» закупила електроенергію безпосередньо у виробника - державної енергогенеруючої компанії НАЕК «Енергоатом», без всіляких посередників. Про це повідомив тодішній голова правління «Укрзалізниці» Володимир Жмак, підкресливши, що така операція була здійснена компанією вперше.

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Проте у березні Наглядова рада УЗ звільнила Володимира Жмака з посади без пояснення причин, попри те, що він перебував на лікарняному Екс-міністр інфраструктури Володимир Омелян висловив припущення, що звільнення Жмака пов'язано з переділом повноважень між групами впливу в оточенні президента.

У свою чергу Жмак подав на Наглядову раду до суду. Він підкреслив, що за півроку роботи він «встиг не тільки поліпшити економічні показники підприємства, а й почав руйнувати усталені корупційні схеми, в тому числі ті, які пов'язані з чинною Наглядовою радою», а після його звільнення Наглядова рада намагається знову повернути корупційні схеми.