Імпорт електричної енергії з Росії і Білорусі штучно обвалює оптові ціни в Україні ставить під загрозу підготовку України до опалювального сезону 2021-2022 років.


Про це повідомив «Центр Разумкова» за результатами власного дослідження.
«Українські генеруючі підприємства втрачають фінансову ліквідність, що не дозволить їм вчасно провести ремонту компанію та запастися паливом для проходження осінньо-зимового періоду 2021-2022рр., якщо недоліки ринку не будуть терміново виправлені, а імпорт заборонено на законодавчому рівні», - заявив директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко.


Експерти центр пояснили, що доля імпорту на біржовому сегменті ринку (РДН), який є основним ціновим індикатором ринку, перевищує 10%, що дає можливість російським постачальникам контролювати рівень цін на українському ринку загалом.
«В окремі періоди пікового попиту на електричну енергію, частка імпорту може складати на РДН понад 10%, що суттєвим чином спотворює ціноутворення. Адже, імпортери російської електричної енергії проводять політику демпінгу, що повністю відповідає інтересам РФ з поступової фінансової руйнації українських виробників та розширення українського ринку для російського ресурсу», - пояснили експерти «Центру Разумкова».
За їх оцінками, демпінговий імпорт призвів до того, що штучного обвалу оптових цін, які більш ніж на 30% нижчі на суміжних ринках.
Нагадаємо, Україна відновила імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі в січні-лютому 2021 року. За перші 3 місяці, витрати на імпорт перевищили 950 млн грн.
15 квітня Верховна Рада схвалила законопроект про заборону імпорт струму з Росії і Білоусі, надавши НКРЕКП повноваження обмежувати доступ до міждержавних перетинів.