Нещодавно президент Зеленський підписав закон про виплату ФОПам в «червоних» зонах карантинних коштів, які становлять 8 тисяч гривень раз в три місяці. Про ефективність такої підтримки розповідає у своєму блозі «Тарас Загородній говорить» політолог Тарас Загородній.

«Це все, звичайно, красиво і душевно. Але підтримка бізнесу в умовах кризи повинна бути більш системною. Навіть той малий і середній бізнес, про який ми говоримо, якщо у них немає постійних ланцюжків, щоб вони могли забезпечувати себе роботою, ринками збуту і так далі – їм ті вісім тисяч гривень, як мертвому припарка», - коментує політолог.

Повинен бути комплексний підхід до надання підтримки постраждалим від кризи підприємцям.

«Де основні ринки збуту або послуг у ФОПів? А вони якраз навколо великого бізнесу побудовані. Якісь підприємства по машинобудуванню, металургійні комбінати. Навіть великі торгові мережі теж зав'язані на малому і середньому бізнесі і підтримують дуже багатьох постачальників. Наприклад, візьмемо всім відому національну мережу торгових центрів «Епіцентр». Під час локдауна їм забороняли продавати товари, пов'язані з садівництвом. Це, в першу чергу, било по їхнім постачальникам – українським ФОПам і невеликим підприємцям. Слава Богу, недавно дозволили», - прокоментував автор.

Великі компанії теж потребують підтримки.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

«Не заважати – це набагато кращий спосіб підтримати малий і середній бізнес, ніж раз на три місяці дати їм вісім тисяч гривень. Хоча невідомо, цей ФОП вже мертвий чи ще живий. І не тиснути на бізнес, тому що він сам себе врятує. Йому потрібна постійна присутність на ринку. Якщо ФОП чи бізнес піде один раз – потім буде дуже складно повертатися», - повідомляє експерт.

Нагадаємо, українці отримають компенсацію за карантин, міністерка Лазебна розповіла деталі: більше, ніж 8 тисяч.

Як повідомляв портал Знай.uа, у Мінсоцполітики озвучили нові суми надбавок для пенсій.

Читайте також: Парламент готує "святковий кейс" змін – COVID-допомога та "мінімалка" у 8 тисяч.

https://www.youtube.com/watch?v=HG0oUNUDFU8&feature=youtu.be