"Духовний зір" - це свого роду бінокль, який у залежності від того, з якого боку у нього дивитися, або наближає, або віддаляє від нас предмети.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це єпископ Віктор (Коцаба) написав у своєму телеграм-каналі.

«У багатьох з нас, якщо не у всіх, істотно пошкоджений такий «інструмент», який ми називаємо «духовним зором». Занадто часто чорне нам здається білим, а біле - має взагалі безліч відтінків. Ми дивимося на речі, оцінюючи їх у прямо-протилежному сенсі. Відповідно, неправильно зрозумівши ситуацію, ми приходимо до помилкових висновків, а потім - самі собі шкодимо і створюємо проблеми», - зазначив єпископ Віктор.

За словами владики, своє бажання робити добро ми сприймаємо як свідчення власної досконалості, а ось щодо ближніх висновки робимо, судячи виключно з їх вчинків. «А має бути навпаки. Є такий гарний вислів: «Себе ми оцінюємо за намірами, інших людей - за справами», - нагадав він.

«Те ж саме стосується інших сторін нашого життя. Наприклад, у матеріальному плані ми порівнюємо себе з тими, хто живе краще нас, а в духовному - з тими, хто нам здається гіршими. А повинно бути навпаки: у духовному плані потрібно рівнятися на тих, хто краще і досконаліше нас, а у плані матеріальному - завжди пам'ятати, що є ті, хто потребують нашої допомоги», - сказав архієрей.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Єпископ Віктор пояснив, що наш «духовний зір» - це свого роду бінокль, тому на себе потрібно дивитися правильно - «через ті лінзи, які максимально наближають до об'єкта спостереження. А ось на ближніх - через ті, які максимально віддаляють. Тільки таким чином наша реальність буде правильною», - підсумував архієрей.