Компанія Allseeds Group, на замовлення якої в Україну прибула велика партія генетично модифікованої сої, цинічно порушує митне законодавство і повинна бути притягнута до відповідальності. З такою вимогою конституційно-правовий Конгрес звернувся до Державної митної служби, Мінінфраструктури, Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, народним депутатам.

Нагадаємо, з березня Allseeds Group домагається розмитнення судна Papa John з 51,5 тисячами тонн насіння соєвих бобів із забороненими ГМО. Судно прибуло в порт "Південний" з Бразилії. Небезпечний вантаж на борту призначений для Allseeds Group: компанії належить завод з переробки олійних культур, розташований на території порту.

У конституційно-правовому Конгресі заявляють: Закон України про ГМО забороняє виробництво і обіг ГМО, а також продукції з їх використанням до державної реєстрації. За даними Держпродспоживслужби, станом на 1 квітня в Україні не зареєстровано жодного сорту сої з ГМО. Таким чином
ввезення такої продукції на митну територію України, включаючи реекспорт, суворо заборонено.

"Дії Allseeds - кричуще порушення законодавства України, яке має отримати відповідну реакцію з боку правоохоронних органів та органів, що здійснюють державний нагляд у рослинництві та насінництві», — йдеться в заяві, опублікованій на сайті КПК.

В організації також вважають, що спробу Allseeds ввести заборонений вантаж можна розцінювати як посягання на продовольчу безпеку України, а також на біологічну і генетичну безпеку сільськогосподарських рослин. "Розмитнення вантажу сої ГМО також стане дискредитацією зусиль державної влади у сфері боротьби з контрабандою та обігом заборонених речовин», — вважають у КПК.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Організація вимагає від ГТС, Мінінфраструктури, профільного комітету та депутатів не допустити ввезення заборонених ГМО в Україну, посилити митний контроль над імпортом насіння в країну, а також притягнути до відповідальності одержувача небезпечного вантажу Allseeds Group відповідно до Закону. У КПК також запевнили, що продовжать моніторинг ситуації та інформування громадськості про подальші кроки профільних органів.