Гість «Конституційної кухні» - Євген Найштетік, експерт медичних технологій, колишній радник міністра охорони здоров'я. З побратимом по Майдану і волонтерству Геннадієм Друзенком він обговорює проблеми української медицини.

Коли заговорили про реформування галузі, Геннадій Друзенко зауважив: напевно, краще стали жити тільки сімейні лікарі – у них зарплати зросли.

«Я був досить активним опозиціонером Супрун. Але я залишив би Уляну за дужками. Тому що якщо ми подивимося шлях реформ ще з 2005 року, коли з'явився інститут сімейної медицини, там багато всього було. У нас почала трансформуватися первинка, весь час хотіли зробити запослужну оплату пацієнта лікарю. Так, в принципі, це треба ретроспективно оцінювати, і реально відстежити те, що відбувалося, можуть тільки те, хто був близький до цієї теми», - вважає Найштетік.

Він згадує, що дружив з одним з батьків-засновників української сімейної медицини – Григорієм Івановичем Лисенком.

«Це вчитель моєї дружини, директор Інституту сімейної медицини. Але тут питання в тому, що що б ти не робив, як би ти щось не хотів впроваджувати – на це має бути завжди достатнє забезпечення: кадрове, фінансове, інфраструктурне. Будь-яка ініціатива може мати місце», - каже він.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Сімейні лікарі можуть і повинні заробляти, жодних проблем. Але є деякі нюанси.

«Ми обдзвонили сімейних лікарів, зробили репрезентативну вибірку на предмет: чи є у вас в наявності кардіограф? На момент обдзвону тільки в п'яти відсотків були свої кардіографи», - зазначає спікер.

Це було як раз тоді, коли Уляна Супрун підписала типовий табель оснащення медичною технікою, в якому був, в тому числі, кардіограф.

«Там багато чого було: лабораторний комбайн, повноприводний автомобіль джип. На папері воно виглядає класно. Я б хотів, щоб такі сімейні лікарі були в Україні. Але оснащення – нульове», - констатує експерт.

Нагадаємо, українським людям похилого віку пропонують переписати житло на доглядальниць: це безпечно.

Також у Раді попередили про закриття лікарень і соццентрів – від прем'єра Дениса Шмигаля вимагають негайних пояснень.

Знай.uа писав, як приватна медицина поставить хрест на державній: що чекає українців.

https://www.youtube.com/watch?v=Zdv9xy5pSps&feature=youtu.be