Українців зобов'яжуть віднести в банк всі готівкові гроші, які вони накопичили, і заплатити з них 5% податку. Причому заплатити доведеться, навіть якщо ці гроші були накопичені з офіційних доходів, з яких вже сплачені всі відрахування. Така норма міститься в законопроектах про "податкову амністію" , які розробив голова "податкового" комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, пише Судово-юридична газета.

«У нас за 30 років, на жаль, склалася ситуація, при якій громадяни без контролю накопичили кошти», - так прокоментував нововведення ідеолог законопроектів Гетьманців. І пояснив, що таким чином влада дає людям шанс піти «в білу» і закінчити практику ухилення від оподаткування.

При цьому Гетьманцев ніяк не коментує, чому українці зобов'язані будуть платити «данину» державі за легальні кошти – які фактично в рамках «податкової амністії» прирівнюються до зароблених з порушенням закону (про що пише у своєму висновку до законопроекту і головне науково-експертне управління Верховної Ради).
Уникнути декларування не вийде: покупки на суму понад 50 тис.грн вимагатимуть верифікації, тобто доказів, що гроші задекларовані. А стосується нововведення не тільки готівки, а й активів – за них, щоправда, пропонують сплатити вже 9% вартості. Тобто, якщо у людини є квартира, але він не зможе довести, що купив її за легальні кошти (наприклад, якщо гроші подарували батьки, але документів немає) – доведеться розщедритися.
Цікавий момент: народним депутатам, в число яких входить Гетьманців, і чиновникам не потрібно нести гроші в банк і платити «податок». А даремно, бо на таких, як автор законопроекту, бюджет зміг би непогано заробити. Так, у своїй декларації за 2020 рік Гетьманцев вказав «готівку» в 40 тисяч євро, 35 тисяч доларів і 287 тис.грн. Мати Гетьманцева має готівкою 216 тисяч доларів, а також 650 тисяч доларів - їх його мати позичила третій особі (зазначений у декларації як «Мержех Родрігес»). Також у володінні сім'ї Гетьманцевих-величезна кількість нерухомості-Квартири, житлові будинки та земельні ділянки.
Раніше економіст Михайло Кухар, коментуючи ініціативу Гетманцева підвищити ПДВ до 22-24%, заявив, що він намагається вбити малий бізнес, а всі його ініціативи спрямовані на гальмування зростання економіки, який тільки почав відновлюватися в умовах коронакризису.