Україна повинна спільно з країнами Європи вимагати негайної зупинки Білоруської АЕС до комплексної перевірки її безпеки, а не купувати вироблену нею електричну енергію на сотні мільйонів гривень.

Про це повідомив народний депутат, екс-глава СБУ Валентин Наливайченко.

«Україна, як і наші союзники в країнах Балтії, має вимагати негайної зупинки Білоруської АЕС до повної і детальної перевірки її безпеки, а не всупереч позиції об’єднаної Європи купувати у неї електроенергію», - повідомив нардеп на своїй сторінці в Facebook.

Він наголосив, що імпорт струму відкрито лобіює національний енергетичний регулятор НКРЕКП, який за рішенням Верховної Ради вже повинен заборонити будь-які поставки.

«Попри об’єктивні сумніви щодо дотримання вимог безпеки на цій АЕС, українська влада продовжує закуповувати в неї електричну енергію і таким чином фінансувати агресора, адже ці гроші йдуть до РФ. До прикладу: вчора імпорт склав близько 1 млн кВт годин», - зазначив Наливайченко.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

За його словами, останній інцидент зі зломом офіційного сайту АЕС напередодні річниці Чорнобильської трагедії став черговим сигналом щодо прогалин в безпеці Білоруської АЕС.

Нагадаємо, Україна відновила імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі в січні-лютому 2021 року.

15 квітня Верховна Рада схвалила законопроект про заборону імпорт струму з Росії і Білоусі, надавши НКРЕКП повноваження обмежувати доступ до міждержавних перетинів.