Державна компанія "Центренерго" закликала Міністерство енергетики забезпечити актуальність вимог і термінів виконання Нацплану зі скорочення викидів, щоб він був заснований на реальній ситуації в енергетиці і потреби країни зберегти енергетичну безпеку.


Про це заявив член дирекції «Центренерго» Сергій Колесніков.


«У моногородах ТЕС-єдине джерело теплопостачання. Взимку 14 станцій (якщо рахувати і 2 станції на тимчасово неконтрольованій території забезпечують теплопостачання14 селищ. В середньому по 10 тисяч чоловік в кожному. Це 140 тисяч жителів України, які залежать від роботи цих енергоблоків на електростанціях, і в тому числі залежать від реалізації НПСВ», - сказав Колесніков.
Він також підкреслив, що Нацплан зі зниження викидів необхідно виконувати, однак терміни екомодернізації підприємств слід переглянути, щоб не допустити, зокрема, колапсу в теплопостачанні окремих регіонів.
"НПСВ потрібно виконувати. Але трохи змінилися зовнішні і внутрішні чинники з того моменту, коли НПСВ ми підписували, приймався і т.д. дійсно, змінилися», пояснив Колесніков.
Нагадаємо, загальна вартість екологічних заходів на теплових енергоблоках в межах НПСВ до кінця 2033 року оцінюється в 4,3 млрд євро. У той же час високі обсяги вкладень в екологічну модернізацію ТЕС слід здійснити в 2024-25 рр.
В Україні до теперішнього часу джерела фінансування НПСВ на ТЕС не визначені. Міністерство енергетики, учасники ринку електроенергії та експерти галузі вказують на необхідність зрушити терміни реалізації нацплану з викидів.
Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України відзначає неможливість виконати Національний план скорочення викидів на ТЕС і ТЕЦ України в короткі терміни через проблеми відсутності фінансування відповідних заходів.