Посилення податкового навантаження зменшить конкурентоздатність вітчизняного бізнесу і привабливість країни для інвесторів. Про це заявив економіст Борис Кушнірук.

«Для країн, що розвиваються, до яких відноситься Україна, для того щоб вони більш активно могли розвивати щось, залучати інвестиції і стати привабливішими для бізнесу, в тому числі іноземного, необхідно, щоб так звані прямі податки, а це податок на прибуток чи податок на виведення капіталу, податок на доходи фізичних осіб, ЄСВ, тобто пряма система оподаткування має бути менша взагалі. Тому що прямі податки, по-перше, від них намагаються ухилитися, по-друге, вони суттєво тиснуть на конкурентність цього бізнесу», - розповів Кушнірук.

За його словами, на сьогодні податкове навантаження в Україні є значно вищим, ніж має бути, що фактично гальмує економічний розвиток.

«Загальне податкове навантаження на економіку для країн, що розвивається, має бути значно нижчим, ніж воно є в Україні. Бо тільки в цьому випадку економіка розвивається більше», - пояснив Кушнірук.

Він також наголосив: держава має ефективно використовувати кошти, які вона отримує через податки від бізнесу та населення, проте в нашій країні це не завжди так.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

«Тому чим менше перерозподіл податків через бюджет, тим більше шансів, що економіка буде зростати швидше», - зазначив Кушнірук.

Раніше лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що ініціатива влади підвищити податки знищить вітчизняне підприємництво. Та наголосила: неприпустимо підвищувати податки в кризу, зазначивши, що інші країни намагаються максимально підтримати бізнес.

Водночас народний депутат України Олексій Гончаренко заявив, що владі для поповнення держбюджету слід не збільшувати податки і вбивати бізнес, а знайти інші джерела, наприклад, позбутися тіньових схем на ринку палива.