Через «скрутки» ПДВ бюджет щороку недоотримує понад 60 млрд грн, а у влади є можливість зупинити їх за кілька місяців. Про це заявила народний депутат, член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

«У нас до 60 мільярдів втрачається надходжень у державний бюджет, і від цього ми такі нездатні забезпечити своїх людей ні пенсіями, ні соціальним пакетом для їх виживання», - сказала Южаніна в ефірі телеканалу «Україна 24».

Вона наголосила: влада має всі інструменти для того, щоб зупинити ці схеми і завдяки цьому суттєво збільшити надходження до держбюджету.

«Зараз треба класти цьому всьому край. Чи є такий інструментарій? Є. Всі прекрасно бачать і знають, через які компанії, через які регіони, через які області проходить найбільше скруток. Мені здається, що якби хоча би з одним керівником області розібралися по-справжньому, довели нанесення шкоди державі в таких розмірах, і за це послідувала насправді відповідальність, все потрошку би змінювалося», - сказала Южаніна.

Депутат також нагадала, що раніше вже застосовувались такі інструменти, що дало значний приріст надходжень до бюджету.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

«В 2017 році, після того як були впроваджені в Податковий кодекс спеціальні обмеження, електронне адміністрування, яке би відслідковувало неможливість здійснення цих скруток, ми тоді досягли неймовірно високих показників сплати в бюджет. Але це тривало декілька місяців», - розповіла Южаніна.

Раніше народний депутат України Олександр Качура заявив, що держава має допомогти бізнесу вижити в кризу та надати максимальну фінансову підтримку і знизити податки, а не збільшувати їх.

Водночас інвестаналітик Ерік Найман заявив, що підвищення податків спровокує уповільнення економіки і призведе до зростання цін на товари і послуги.