Відмова НКРЕКП зупинити імпорт струму з Росії і Білорусі призвела до штучного обмеження роботи державних атомних електростанцій.

Про це повідомив народний депутат, екс-глава СБУ Валентин Наливайченко.

«Це абсолютний Злочин - запускати російські кіловати в той час, як державні енергоблоки не можуть працювати на повну потужність. Відповідальність за свідоме нанесення збитків державній компанії «Енергоатом» лежить на керівництві НКРЕКП. Саме вони пролобіювали імпорт струму з Росії і Білорусі», - повідомив нардеп на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, лише за один день, 11 травня, коли в енергосистему здійснювалися поставки російської електроенергії, атомні українські АЕС зазнали збитку в 10 млн грн.

«Загалом у травні збитки вже перевищили 100 млн грн, оскільки з початку місяця через балансові обмеження АЕС, за офіційними даними, не змогли виробити 105,24 млн кВт годин», - повідомив нардеп з посиланням на дані «Енергоатому».

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Нардеп зазначив, шо навіть після рішення Верховної Ради про заборону поставок керівництво комісії продовжує покривати наближених до себе імпортерів.

«Імпорт російського струму має бути негайно зупинений, а весь склад НКРЕКП - понести відповідальність за доведення державних компаній до банкрутства», - додав Наливайченко.

Нагадаємо, Україна розпочала імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі в січні-лютому 2021 року. З початку року імпортовано понад 600 млн кВт годин на 1 млрд грн.

15 квітня Верховна Рада схвалила законопроект про заборону імпорт струму з Росії і Білоусі, надавши НКРЕКП повноваження обмежувати доступ до міждержавних перетинів. Президент Володимир Зеленський підписав закон 13 травня.

Попри публічні заяви президента Володимира Зеленського і голови уряду Дениса Шмигаля, поставки до теперішнього часу тривають. Публічно імпорт відстоює керівництво НКРЕКП, голова якої Валерій Тарасюк заявив про користь імпорту під час лютневого виступу у Верховній Раді.