Чи має намір Міжнародний валютний фонд надати Україні черговий транш кредиту - принаймні, в найближчому для огляду майбутньому? Ситуацію у програмі «Романенко. Бесіди» коментує економіст, експерт Українського інституту майбутнього Данило Монін.

«Я вважаю, МВФ не зацікавлений в тому, щоб давати Україні гроші - так він тримає українську владу в тонусі. Як взагалі виглядає ситуація? У грудні Євросоюз виділив нам 600 мільйонів доларів кредиту, підтвердивши тим самим, що ми виконуємо програму МВФ - адже саме це було умовою його видачі. Всесвітній банк теж в грудні видав нам якісь гроші - а для них існували точно такі ж умови», - говорить економіст.

Інакше кажучи, за його словами, ці дві інституції підкреслили, що програма виконується, і серйозних проблем з цим немає. Але тепер саме МВФ відмовляється продовжувати співпрацю з нашою країною.

«Я розумію мотивацію МВФ. Якби в грудні 2020 року МВФ видав нам кредит, то втратив би політичний контроль над Україною на 2021 і 2022 рік. Адже тоді у нас 2021 рік фінансово був би вже закритий, а у 2022 потрібно всього близько двох мільярдів. Можна було б спокійно взяти євробондів, скільки потрібно, і розв'язати проблему. Власне, Мінфін зараз приблизно так і діє. Але МВФ об'єктивно зацікавлений затягувати видачу траншу», - вважає Данило Монін.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він прокоментував поправки до Податкового кодексу, які запропонував народний депутат Данило Гетманцев.

Також цей експерт висловив свою думку про перспективу запровадження в Україні платних доріг.