За останні 5 років ДТЕК Нафтогаз інвестував близько 300 млн грн. у цифровізацію виробничих процесів.

Компанія першою в Україні впровадила технологію автоматизованого онлайн-моніторингу корозії та ерозії трубопроводів на гирлі та шлейфі свердловин, а п’ять із семи свердловин Мачухського родовища заклали і пробурили за даними постійно діючих геолого-технологічних моделей (ПДГТМ). При цьому розбіжність між прогнозами за ПДГТМ та фактичними даними експлуатації не перевищує 5%.

У рамках програми цифрової трансформації MODUS нафтогазовий бізнес ДТЕК спільно з командою McKinsey визначив пріоритетні цифрові ініціативи, серед яких «Інтегроване моделювання розробки родовищ» та «Інтелектуальна система оптимізації роботи свердловин». Використання «цифрового двійника» родовищ дозволить підвищити ефективність експлуатації родовищ, комплексно прогнозувати технологічні процеси і попереджати експлуатаційні ризики, а інтелектуальна система, в основу якої закладений алгоритм машинного навчання, дозволить визначати оптимальні параметри для експлуатації свердловин діючого фонду. Обидва продукти введуть в експлуатацію до кінця цього року.

«Нафтогазовий бізнес має стати драйвером технологічних змін і декарбонізації в енергетиці. Глибока цифрова трансформація виробництва є одним із найважливіших пріоритетів у цьому процесі. ДТЕК Нафтогаз є лідером галузі із впровадження цифрових технологій і покладає на себе місію технологічного розвитку вітчизняного газовидобутку задля підвищення його екологічності та інвестиційної привабливості», - зазначила виконавча директорка ДТЕК Нафтогаз Наталія Гребенюк на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Цифровізація».