Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, в чому полягає новий тарифний закон, підписаний президентом, і пояснила, чому потрібно чекати нових платіжок за комунальні послуги.

За її словами, внаслідок підписання закону, з'являться нові платежі: нинішній тариф, в який включено обслуговування всієї системи поставок води або тепла, розділять на кілька окремих. Котенкова зазначила, що робиться це нібито з метою зруйнувати монополію на ринку.

«Адже якщо у споживача буде вибір, у кого зробити той чи інший вид робіт, це повинно в ідеалі привести до зниження цін на такі роботи і поліпшення їх якості. Правда, це все тільки в теорії. Адже допускатися на цей ринок буде тільки вузьке коло компаній, які можуть бути безпосередньо пов'язані з монополістами. Зате платіжок стане в рази більше. Публічний договір приєднання по послугах тепла, гарячої та холодної води передбачає по три платежі кожен. Разом ми отримуємо дев'ять платіжок по воді і теплу», - розповіла Котенкова.

Вона пояснила, що в платіж по теплу тепер буде входити плата за послугу з постачання теплової енергії, плата за послугу з постачання гарячої води та плата за абонентське обслуговування, а по воді - плата за послугу з централізованого водопостачання, плата за послугу з централізованого водовідведення та також плата за абонентське обслуговування.

«За електроенергію і газ для споживачів теж можуть з'явитися нові платежі. Окремо доведеться платити за експлуатацію внутрішніх мереж. Простими словами, як тільки почне діяти цей закон, споживачі оплачуватимуть, наприклад, не централізоване опалення одним платежем, а чотири платіжки - за абонентське обслуговування з постачання теплової енергії, за поставку теплової енергії, за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем постачання теплової енергії, за обслуговування і заміну вузлів обліку теплової енергії», - розповіла Котенкова.

Популярні новини зараз
Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Журналістка додала, що така ж схема буде з постачання гарячої води, а до оплати самого газу і абонплати за трубу і рахунків за електроенергію додаються плати за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газо- та електропоставки.

«Послуг побільшає, послуги стануть дорожчі, а ось чи зміниться якість - велике питання. Що стосується власне самих тарифів за газ, електроенергію і воду, то тарифи теж стануть більші. Залишається надія, що щось зміниться в системі ЖКГ інакше тарифи стануть непідйомними», - заявила Котенкова.

Нагадаємо, Котенкова розповіла, в яких випадках в українців можуть забрати до 50% пенсії.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Загородній пов'язав перспективи Зеленського на другий термін з тарифом на газ.